Teenagere, der er fysisk aktive, har mindre risiko for at blive ramt af depression eller andre psykiske lidelser senere i livet.
Det viser en ny undersøgelse af forskere på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning, skriver Kristeligt Dagblad.
1589 unge har deltaget i undersøgelsen, hvor man har undersøgt sammenhængen mellem fysisk inaktivitet i teenageårene og udvikling af depressive symptomer i de tidlige voksenår.
Konklusionen bør være et opråb til både teenagere og forældre om vigtigheden af motion i hverdagen, mener projektleder Per Høgh Poulsen.
– Flere studier har undersøgt, om motion kan have en gavnlig effekt på depressive symptomer blandt unge mennesker. Men at motion kan have en forebyggende effekt, mener jeg ikke i samme grad er belyst før i en dansk kontekst, siger han til Kristeligt Dagblad.
– Vi har i mange år været fokuseret på at få unge til at røre sig med det fokus at forebygge overvægt. Vores undersøgelse viser, at motion også bør være en del af den forebyggende indsats mod psykiske problemer, siger han videre.
Han påpeger, at særligt pigerne i undersøgelsen risikerede at udvikle depressive symptomer. Flere piger end drenge reducerer nemlig deres fysiske aktivitetsniveau fra 15- til 18-års-alderen.
Det kan øge deres risiko for udvikling af dårligt psykisk helbred med mere end 40 procent, når de bliver 20-21 år, forklarer forskeren.
Knud Kristensen, formand for Sind, der er landsforening for psykisk syge og pårørende, mener også, at undersøgelsen bør mane til eftertanke.
– Hos Sind mener vi ikke, vi skal gå rundt og diagnosticere børn og unge, ti år før de udvikler en lidelse. Men motion er jo gavnligt på mange måder og har ingen bivirkninger. Det er for mig at se oplagt for kommunerne at se nærmere på, for de har i forvejen den tætte kontakt til både børn, siger han til Kristeligt Dagblad.
/ritzau/