Professor: EU-dom sender en varm kartoffel til Højesteret


    Selv om en dansk virksomhed handlede fuldstændig efter dansk lov og retspraksis, står den til at tabe en sag om godtgørelse til en fyret medarbejder i pensionsalderen.

    Det er den centrale problemstilling i en afgørelse fra EU-Domstolen, som har hjulpet Højesteret i en dansk sag, mener Jens Kristiansen, professor i arbejdsret ved Københavns Universitet.

    Firmaet Ajos A/S fra Vejle afskedigede i 2009 den dengang 60-årige Karsten Eigil Rasmussen. Da han havde ret til arbejdsgiverpension, fulgte Ajos funktionærloven og undlod at udbetale fratrædelsesgodtgørelse på tre måneders løn.

    Men Karsten Eigil Rasmussen havde ifølge EU-Domstolen ret til pengene.

    – Selv om du som arbejdsgiver indretter dig i overensstemmelse med dansk lovgivning og dansk retspraksis, kan du alligevel have gjort noget forkert, som du kan komme til at bøde for økonomisk. Det er det principielle, man kan udlede, siger Jens Kristiansen.

    Højesteret sendte sagen til EU-Domstolen og spurgte, om EU’s forbud mod aldersdiskrimination trumfer de danske regler.

    Svaret var, at retten har pligt til at beskytte borgere mod forskelsbehandling, selv om det kræver, at man tilsidesætter dansk lov.

    – Det er klart, at det, EU-Domstolen skriver om en EU-konform fortolkning, ikke svarer til det, Højesteret selv har sagt. Det er en varm kartoffel, der lander på Højesterets bord i den her sag, siger professor Jens Kristiansen.

    Højesteret skal nu træffe den endelig afgørelse, som ser ud til at gå imod Ajos, og det skuffer erhvervsorganisationen Dansk Industri, der har ført sagen på vegne af firmaet.

    Omvendt skaber det glæde i fagforeningerne, hvor et ukendt antal lignende sager kan genoptages og formentlig vil føre til kompensation til de fyrede ansatte i pensionsalderen.

    Funktionærloven blev lavet om i 2015, så den i dag stemmer med EU’s krav.

    /ritzau/