Mange vil sidde klar foran skærmen, når Skat i løbet af weekenden åbner for årsopgørelserne for 2015.
Selv om den store skattedag er en årlig begivenhed, så er den i år alligevel ikke helt som den plejer at være. Borgerne har ikke længere den samme tillid til skattevæsenet, og det kan måske sætte sine spor, siger skatteadvokat Torben Bagge.
– Det er mit klare indtryk, at folk har mindre tiltro til de tal, som Skat fremlægger i lyset af sagen om EFI. Man kan forestille sig, at langt flere derfor vil kontakte Skat for at sikre sig, at tallene er rigtige, siger han.
I 2015 ramte en række skandaler Skat. Milliarder af kroner forsvandt ud i den blå luft. Først på grund af svindel med udbetaling af aktieudbytte. Derefter kom det frem, at it-systemet EFI, der skulle inddrage gæld, ikke fungerede.
Hos Skat har kontorchef Jørgen Wissing Jensen forståelse for folks usikkerhed. Men han forsikrer, at Skat har været ekstra opmærksom på ikke at begå fejl.
– Jeg kan godt forstå, at man som almindelig dansker kan have svært ved at gennemskue, om skatteberegningerne er rigtige. Men jeg kan love, at vi har gjort os yderst umage for at teste ud i alle kroge.
– Det er vores opfattelse, at det er korrekte oplysninger. Så er det op til borgerne at sikre, at de kan genkende alle oplysningerne fra en tredjepart, siger han.
Hvis man vil være på den sikre side, opfordrer Jørgen Wissing Jensen til, at man gransker sin opgørelse nøje.
– Man skal grundlæggende lige øjne informationerne. De dannes på baggrund af 200 millioner beregninger, så det er en god idé at tjekke, at vi har de rigtige oplysninger fra arbejdsgivere, pengeinstitutter og realkredit.
Torben Bagge understreger, at der er flere grunde til at gå årsopgørelsen efter i sømmene.
– Skat kan godt indkræve pengene senere, hvis de finder ud af, at der er lavet en fejl. Så nytter det ikke at sige, at man har brugt pengene på bøffer og rødvin, siger han.
/ritzau/