Uden hjernens evne til at huske, ville du hverken kunne genkende mennesker, finde vej eller lære sprog. Hvorfor vi er i stand til at huske alle de ting, har tre britiske hjerneforskere fundet ud af.
Tirsdag blev de tre forskere Timothy Bliss, Graham Collingridge og Richard Morris belønnet med Danmarks svar på Nobelprisen, The Brain Prize, for deres nye viden.
– De tre sammen har på smukkeste vis løftet hele det her område og bibragt os en fantastisk indsigt i, hvordan vi lærer og husker, siger direktør for The Brain Prize, Kim Krogsgaard.
Prisen er verdens største hjerneforskningspris, og sammen med den modtager forskerne en million euro, godt 7,5 millioner danske kroner.
Nærmere bestemt har hjerneforskerne vist, hvordan hjernecellerne i hjernens indlæringsportal, snakker sammen. De har vist, at man kan styrke forbindelsen imellem hjernecellerne, og at forbindelserne bliver stærkere, når man lærer noget.
Den nye viden om, hvorfor vi husker, kan bruges til bedre at forstå alvorlige sygdomme som Alzheimer, stofafhængighed og kroniske smerter.
Det forklarer Jakob Balslev Sørensen, der er professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet. Han forsker inde for samme felt som de tre prisvindere.
– Med disse tre prisvinderes arbejde, er der nu håb for, at man kan finde behandling af disse sygdomme.
– Den basale mekanisme til at huske er svækket ved folk med Alzheimer. Det, at man nu forstår den mekanisme, betyder, at der er en mulighed for, at man kan gå ind og styrke den, siger han.
Bag The Brain Prize er Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris, der er en dansk fond. Prisen får hjerneforskerne til at komme til Danmark, hvor de skal deltage i møder og workshops med danske hjerneforskere.
– Vi sætter Danmark på verdenskortet. Folk i udlandet bliver klar over, at vi er interesserede i hjerneforskning og kommer til Danmark.
– Danske forskere får lettere adgang til dygtige kolleger fra udlandet. På den måde bygger vi dansk hjerneforskning op ved at facilitere det på denne her måde, siger Kim Krogsgaard.
Det er sjette år, at prisen bliver uddelt. Hjerneforskerne kommer til Danmark 1. juli, hvor de får overrakt prisen af kronprins Frederik.
/ritzau/