Der er brug for en reform, som regulerer folkepensionsalderen hurtigere, fordi danskerne lever sundere og længere.
Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, der foreslår at hæve pensionsalderen fra 70 år til 72 år i 2040 for at undgå en stor ekstra udgift for statskassen.
– Processen bør simpelthen speedes op, lyder det fra Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.
Den politiske målsætning er, at danskerne i gennemsnit skal være på folkepension i maksimalt 14,5 år. Men den målsætning er blevet overhalet af den stigende levealder.
Og det vil ifølge en ny analyse fortaget af Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda koste statskassen 24 milliarder i 2040.
– Det er jo et udtryk for, at vi bliver ældre, end da man lavede den her politik. Det skal vi ikke begræde, men det giver en udfordring, siger Erik Simonsen.
– Vi kan nu se, at levealderen vokser så relativt hurtigt, at vi ikke i en overskuelig fremtid kommer inden for de 14,5 år, siger han.
Med de nuværende regler vil folkepensionsalderen i 2040 maksimalt være sat op til 70 år, selv om den forventede levetid i 2040 er 87 år. Det vil sige, at danskerne til den tid har 17 år på folkepension.
Det er 2,5 år længere end målsætningen om 14,5 år, som var en del af “Aftalen om fremtidens velstand og velfærd”, som VK-regeringen indgik i sommeren 2006 med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.
Det er både færre beskæftigede på arbejdsmarkedet, og at der skal betales folkepension i en længere periode til den enkelte dansker, som kommer til at være dyrt for statskassen.
– Konsekvensen er, at vi skal bruge temmelig mange penge på folkepension qua lavere skatteindtægter, siger Erik Simonsen og tilføjer:
– Hvis vi derimod nåede målsætningen om 14,5 år i 2040, ville der i stedet være et betydeligt økonomisk råderum, som politikerne kunne vurdere, hvordan skal anvendes.
/ritzau/