Det nytter ikke noget at sidde hjemme i Danmark og pege fingre ad de gruopvækkende menneskeretsforhold i Saudi-Arabien.
Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Kristian Jensen, der søndag sammen med kronprinsparret mødes med medlemmer af de saudiarabiske kongefamilie i Riyadh i forbindelse med et dansk erhvervsfremstød i oliestaten.
Regeringen og kongehuset er af blandt andre Socialdemokraterne og Amnesty International blevet stærkt kritiseret for at tage på det officielle visit hos kong Salman, hvis regime flittigt straffer systemkritikere og gør hyppigt brug af henrettelser.
Men løsningen er ikke at blive væk, mener Kristian Jensen.
– Man forandrer ikke verden hjemme fra sin sofa. Det gør man kun ved at komme ud og påvirke den og skubbe til den, og det er det, vi gør i forhold til Saudi-Arabien, siger han.
Forud for besøget har ministeren garanteret, at han vil påpege de veldokumenterede menneskerettighedsovertrædelser over for saudierne, men han erkender, at det næppe vil få dem til at høre helt op.
– Jeg er ikke så blåøjet, at jeg regner med, at Saudi-Arabien efter et enkelt møde med mig forvandler sig til et kandidatland for Nordisk Råd i forhold til menneskerettigheder, siger han.
– Men udviklingen skal jo starte et sted, siger ministeren.
Kritikerne af det officielle Danmarks deltagelse i turen til Saudi-Arabien har fremhævet, at det er en blåstempling af landets kontroversielle kurs.
Og uanset hvad man mener om det, er der ifølge seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) ingen tvivl om, at kong Salman netop vil bruge det danske visit til at fremstå mere stueren.
– Det vil han gøre. Han vil sige: Se bare en af USA’s gode allierede er så glade for os, at de kommer med kongefamilie og ministre, siger seniorforskeren.
Efter tre dage i Saudi-Arabien fortsætter den danske delegation til Qatar.
/ritzau/