Unge kvinder dropper hjemstavnen til fordel for byerne


    Hverken det landlige liv i yderområderne eller ligusterhækkene i provinsbyerne lader til at være noget, der tiltaler unge kvinder i 20’erne.

    Pigerne søger til universitetsbyerne og efterlader de jævnaldrende mænd derhjemme. Det betyder, at 69 kommuner oplever mindst ti procent flere mænd end kvinder i aldersgruppen 20-29. Det viser en ny undersøgelse fra Momentum.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Spørger man Rasmus Ole Rasmussen, lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, skyldes det, at kvinderne søger flere udfordringer.

    – Det er ikke kun, fordi kvinderne flytter væk for at tage uddannelse, det er også fordi, de ikke har noget at komme tilbage til.

    – I mange byer forsvinder en stor del af serviceudbuddene, fordi der centraliseres. Det betyder, at muligheden for at udnytte sine kvalifikationer på arbejdsmarkedet er forsvundet mange steder, siger han til Ritzau.

    I 2008 lavede Momentum en undersøgelse, der viste, at udkantskommunerne oplevede at kvinderne flyttede. I dag er det også mellemstore byer som Skanderborg, Viborg og Aalborg, der oplever, at mændene bliver efterladt.

    Rasmus Ole Rasmussen tror, at årsagen er, at mændene kobles af på uddannelsesfronten.

    – Hvis man skal flytte sig, så kræver det for det første nogle kvalifikationer, og det kan være svært for dem at følge med i, hvad der skal til for at være på arbejdsmarkedet, siger han.

    Spørger man Jørgen Gaarde, borgmester (A) i Skanderborg Kommune, synes han ikke, at tendensen ser lige så sort ud.

    Heller ikke selv om de unge kvinder i de seneste otte år er udvandret, så overvægten af mænd er steget fra 2 til 15 procent siden 2008.

    – Det er en helt forventelig udvikling. De unge piger er jo i overtal på universiteterne, og derfor er det også dem, vi ser flytte hjemmefra tidligt for at tage til universitetsbyerne, siger han.

    Jørgen Gaarde tror heller ikke, man skal tage overrepræsentationen af mænd i kommunen som et tegn på, at byens sønner ikke får en uddannelse.

    – Vi oplever, at de unge mænd i højere grad har lyst til at blive hjemme hos familien i længere tid, inden de flytter til Aarhus eller København, siger Jørgen Gaarde.

    /ritzau/