Sloveniens hær skal hjælpe med at lette flygtningepres


    Det slovenske parlament har sent mandag vedtaget, at landets hær fremover skal have tilladelse til at hjælpe politiet med at administrere tilstrømningen af flygtninge og migranter ved landets grænse til Kroatien.

    Lovforslaget strøg uden problemer igennem. 69 stemte for, mens fem var imod i parlamentet, der består af 90 medlemmer.

    Premierminister Miro Cerar sagde forud for afstemningen til journalister, at det var “et naturligt tiltag på grund af omstændighederne” med henvisning til presset på grænsen.

    – Det giver ikke hæren lov til at bruge militær magt, men det gøres for at yde assistance til politiet i forhold til opgaver ved grænsen, lød det fra Cerar.

    Loven gælder foreløbig i tre måneder. Den giver hæren mulighed for midlertidigt at tilbageholde grupper af migranter og videregive dem til politiet.

    Hæren har også fået lov til at bruge magt, men kun i nødsituationer for at “sikre befolkningens sikkerhed” ifølge premierministeren.

    Slovenien er det mindste land på den såkaldte Balkan-rute, som mange flygtninge og migranter benytter sig af.

    Omkring 470.000 personer er kommet ind i landet siden oktober, hvor Ungarn lukkede sine grænser og derved skubbede migranternes rute mod vest.

    Tidligere i februar strammede Slovenien op for kontrollen ved sin grænse, fordi Østrig vedtog at sætte en daglig begrænsning på, hvor mange migranter der må komme ind i landet.

    Flygtningene og migranterne kommer typisk til Østrig via Slovenien, og slovenerne ønsker ikke, at massevis af mennesker strander i Slovenien, fordi de ikke kan rejse videre.

    Der bor to millioner mennesker i Slovenien.

    /ritzau/AFP