Storbritanniens premierminister, David Cameron, har fortsat et kæmpe stykke arbejde foran sig i sine bestræbelser på at holde briterne i EU.
Det siger professor Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, efter at de 28 medlemslande i EU sent fredag nåede frem til en aftale om flere betingelser for Storbritanniens fremtidige tilknytning til det europæiske samarbejde.
Her fik Cameron ifølge Marlene Wind en række af de indrømmelser, han havde ønsket. Men nu er spørgsmålet, om det er nok til at overbevise hans eget konservative parti og i sidste ende vælgerne i hjemlandet.
– Aftalen er et udtryk for, at der har været forhandlingsvillighed på begge sider af bordet. Om det er nok til, at det kan overbevise briterne, er en helt anden historie, siger Marlene Wind til Ritzau.
Aftalen, der blandt andet giver briterne mulighed for at begrænse udbetalingen af velfærdsydelser til EU-borgere fra andre lande, skal til folkeafstemning i Storbritannien. Udfaldet afgør, om briterne bliver i EU.
– Det er en meget splittet regering og et splittet konservativt bagland, Cameron kommer hjem til, og det er umuligt lige nu at sige, hvordan vandene vil dele sig. Det store spørgsmål er, hvordan ledende politikere i partiet vil stille sig, lyder det fra Marlene Wind.
Midt under EU-topmødet kom det blandt andet frem, at den britiske justitsminister, Michael Gove, ifølge BBC vil kæmpe for, at Storbritannien forlader EU.
Cameron har da heller ikke fået alt det, han tidligere har stillet briterne i udsigt, vurderer Marlene Wind.
– Han lovede oprindeligt et fuldstændig reformeret EU. Det har han gentaget adskillige gange, og det er bestemt ikke det, der er tale om, fortæller Marlene Wind.
Alt i alt er det dog positivt for alle parter, at der kom en aftale i hus fredag.
– Hvis det ikke var lykkedes, ville det have været en kæmpe fiasko for Cameron og for EU.
– På den måde er det et mere samlet EU, fordi man kunne blive enige om, at briterne skal have en særlig status inden for EU, mener Marlene Wind.
/ritzau/