Tidligere minister Mette Gjerskov, der i dag er Socialdemokraternes udviklingsordfører, har længe været kritisk over for de asylstramninger, der gemmer sig bag lovforslaget L87, som tirsdag bliver endeligt vedtaget i Folketinget.
Hun trodser partilinjen og stemmer imod. Det samme gælder partifællerne Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen. Det bekræfter trioen.
Ritzau erfarer desuden, at også andre i Socialdemokraternes folketingsgruppe er lorne ved L87, men at et stort flertal altså følger partiets linje og stemmer for.
Stramningerne af reglerne for familiesammenføring er for vidtgående, mener Yildiz Akdogan.
– Jeg gik til valg på en ny familiepolitisk dagsorden, og jeg kan ikke stemme for noget, der gør det svært for børn at være sammen med deres forældre, siger hun til Ritzau.
Stramningen betyder en forlængelse af ventetiden på familiesammenføring til tre år for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus. I dag er ventetiden ét år.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere udtalt, at Danmark er “helt ude ved grænsen” i forhold til konventionerne, når det gælder stramninger for familiesammenføring.
Daniel Toft Jakobsen er ligeledes især kritisk over for stramningerne omkring familiesammenføring.
– Det får så negative konsekvenser for dem, der bliver ramt, at det kan jeg ikke være med til.
– Jeg er med på, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge, vi kan tage imod. Men der er også en grænse for, hvor dårligt vi skal behandle flygtninge, som er i Danmark, for at skræmme andre fra at søge asyl, siger han til Ritzau.
Til Politiken udtaler Mette Gjerskov:
– Jeg tror, at socialdemokrater grundlæggende kan gå med til meget, hvis vi ved, at vi også gør noget godt. Men det her lovforslag er bare totalt renset for at gøre noget godt.
– Min hovedanke er, at der bør være et modkrav om, at man gør noget ved udviklingsbistanden, hvis man skal lave så voldsomme stramninger.
Også det kontroversielle og meget omtalte smykkeforslag er en af de asylstramninger, der gemmer sig bag L87.
Smykkeforslaget betyder, at politiet fremover kan visitere en asylansøger og konfiskere penge og værdigenstande, som ikke har særlig affektionsværdi, til en værdi over 10.000 kroner.
Meningen med beslaglæggelsen er, at værdigenstandene skal være med til at finansiere asylansøgerens ophold i Danmark.
/ritzau/