– Jeg udgør ikke en trussel mod nogen.
Sådan siger en ung dansk-kurdisk kvinde torsdag i Københavns Byret, hvor hun og en advokat fører en juridisk kamp for, at hun kan få sit pas tilbage.
Like localeyes.dk på FacebookJoana Palani på 22 år har tre gange været i Syrien for at deltage i krigshandlinger. Senest har hun fået rang af sergent i de kurdiske Peshmerga-styrker, som i det nordlige Irak kæmper imod Islamisk Stat.
Men Københavns Politi mener, at hun kan være til fare for statens sikkerhed, hvis hun igen får lov at rejse. Derfor fik hun 29. september sidste år inddraget passet i et år.
Og der er også en risiko for, at hun vil udgøre en væsentlig fare for den offentlige orden, lyder det fra politiets repræsentant, Rikke Skov Bonde.
– I lange perioder har hun befundet sig ved fronten. Hun har også deltaget i kamphandlinger, siger hun. Opholdene kan gøre et ungt menneske forrået.
– Man bliver påvirket, når man ser en krigs rædsler på tæt hold, siger Rikke Skov Bonde. Og det kan føre til en øget “voldsparathed” i Danmark, hvilket indebærer netop den fare, som loven taler om.
Over for dommeren understreger hun, at afgørelsen er et konkret skøn. Og at der ifølge loven kun skal være “grund til at antage,” at der er fare på færde, før passet kan inddrages.
Tidligere har Joana Palani i Syrien været knyttet til YPJ, som er relateret til PKK, der står på terrorlisterne. Nu har hun et id-kort til Pesherma-styrkerne under den kurdiske delstatsregering i nordlige Irak. Dette gør dog ingen forskel, lyder det fra politiet.
Derimod beder advokat Thorkild Høyer om at få afgørelsen ophævet. Politiet er gået for vidt og har udvidet pasloven til at gælde alle, der har været i konfliktområder.
– Det er åbenbart, at loven ikke retter sig mod allierede styrker, siger han og henviser til, at Peshmerga er allieret med blandt andet Danmark mod IS.
– Joana har klart givet udtryk for danske værdier, siger advokaten og nævner spørgsmål om demokrati og kvinderettigheder. Der er ingen tegn på, at kvinden vil være til fare for statens sikkerhed.
– Tværtimod. Hun kæmper den kamp, vi alle kæmper, ved at være imod IS, siger Høyer.
Kvinden får det sidste ord:
– Jeg har aldrig været i krig mod en stat eller et land, heller ikke et Nato-land. For mig ville det være en ære at være en del af den danske hær. Et forbillede er kronprins Frederik, siger Palani.
Dommeren afsiger kendelse 4. februar.
/ritzau/