BLÅ BOG: Assange er både kaldt frihedskæmper og landsforræder

    Den australske WikiLeaks-stifter, Julian Assange, sidder fængslet i udkanten af London. Mandag er en retssag om mulig udlevering til USA gået i gang.

    48-årige Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, efter at han i 2006 stiftede WikiLeaks.

    Her er mere om WikiLeaks-stifteren:

    * Julian Paul Assange er født 3. juli 1971 i Australien.

    * Aktiv som hacker i slutningen af 1980’erne og bryder blandt andet ind i Nasa og Pentagons systemer. Modtager i 1992 en dom for hacking.

    * I 2006 er han med til at grundlægge hjemmesiden WikiLeaks, der har til formål at offentliggøre hemmeligt materiale i offentlighedens interesse. Assange er talsmand og chefredaktør.

    * WikiLeaks bliver for alvor kendt i 2010 med offentliggørelsen af en video af et amerikansk helikopterangreb på journalister og andre civile i Irak.

    * USA vil retsforfølge Julian Assange for blandt andet at hjælpe med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

    * I efteråret 2010 beskyldes Julian Assange for overgreb mod to svenske kvinder. Sverige kræver ham udleveret fra Storbritannien, hvor han bliver anholdt og senere løsladt mod kaution.

    * Fra 2012 til 2019 er han i asyl på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering. Den svenske efterforskning af sagen lukkes i mellemtiden.

    * I april 2019 ophører asylet. Han anholdes og idømmes et års fængsel for brud på de britiske regler om kaution.

    * I maj 2019 genåbner efterforskningen af den svenske sag.

    * I november 2019 vælger den svenske anklagemyndighed at droppe efterforskningen af den mulige voldtægtssag.

    Kilder: TT, NTB, AFP, Reuters.

    /ritzau/