Alt tyder på, at udbruddet af ny coronavirus i Kina er på retur.
Det forklarer Kåre Mølbak, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut.
Han baserer sin opløftende udmelding på et nyt studie af godt 72.000 personer, der er smittede med virusset.
– For første gang kan vi se en epidemikurve, fordi man har gjort sygdomstilfælde op i forhold til, hvornår folk er blevet syge.
– Og det tyder på, at epidemien faktisk toppede allerede i slutningen af januar. Så det er en fantastisk god nyhed, fordi det viser, at alt det, der er blevet gjort i Kina, formentlig har en effekt, siger Kåre Mølbak.
Det er det hidtil største studie om udbruddet, der netop er blevet offentliggjort i Chinese Journal of Epidemiology.
Studiet omfatter både bekræftede tilfælde, tilfælde med virusmistanke og tilfælde uden symptomer.
Rapporten bekræfter i stort omfang hidtil kendte resultater, blandt andet at 80 procent af smittede kun oplever milde symptomer.
– Det bekræfter billedet af, at det er en mild sygdom for i øvrigt raske mennesker, men den kan være alvorlig for ældre og svækkede, siger Kåre Mølbak.
– Det er en sygdom, som går over af sig selv som en forkølelse eller en anden mild luftvejsinfektion, tilføjer han.
Selv om meget tyder på, at det værste er overstået, så er det vigtigt fortsat at tage alle forholdsregler.
– Man skal være meget forsigtig med at konkludere på det her. Selv om inddæmningspolitikken langt henad vejen er lykkedes, så er virusset jo ikke forsvundet fra jordens overflade, siger Kåre Mølbak.
– Det, der kan ske nu, er, at Kina genoptager det daglige liv. Trafikken kommer i gang, fabrikker åbner, folk tager igen til sociale begivenheder, og så er der risiko for, at der kan komme nye udbrud, så derfor skal man være meget opmærksom, tilføjer han.
/ritzau/