Nye masseanholdelser i Tyrkiet vendt mod prædikants netværk

    Tyrkiets anklagemyndighed gav tirsdag ordre til næsten 700 anholdelser, blandt andet i Justitsministeriet og i militæret. Det oplyser statslige medier.

    Anholdelserne er en optrapning af kampen mod et påstået netværk, som beskyldes for at stå bag et mislykket kupforsøg Tyrkiet i 2016.

    Myndighederne har løbende foretaget anholdelser og udrensninger af påståede tilhængere af den muslimske prædikant Fethullah Gülen, som bor i USA.

    Ifølge de tyrkiske myndigheder er Gülen den egentlige leder af kuppet i juli for godt tre og et halvt år siden.

    Omkring 250 mennesker blev dræbt under kupforsøget, som vedvarende fører til rutinemæssige anholdelser forskellige steder i landet.

    De næsten 700 nye anholdelser er en eskalering af kampen mod Gülen, som engang var en allieret af præsident Recep Tayyip Erdogan. Men den muslimske prædikant blev senere den tyrkiske leders erklærede ærkefjende.

    Gülen har siden 1999 har boet i et selvvalgt eksil i Pennsylvania. Han afviser at have nogen forbindelse til kupforsøget.

    Erdogan har i en årrække beskyldt Gülen og hans tilhængere for at have etableret en “parallel stat” i Tyrkiet. Han siger, at Gülens netværk har infiltreret politiet, retssystemet og andre statslige institutioner.

    Siden kupforsøget er omkring 80.000 mennesker blevet fængslet og afventer retssager. Over 150.000 embedsmænd, militærfolk og andre er blevet afskediget eller suspenderet fra job.

    Vestlige allierede – deriblandt EU-landene – og menneskerettighedsgrupper har kritiseret Erdogans omfattende kampagne mod netværket. Men myndighederne fastholder, at det er nødvendigt af hensyn til Tyrkiets sikkerhed.

    /ritzau/Reuters