Fusk-ramte folkevognsejere får ingen erstatning


    De titusinder af folkevognsejere, der har købt biler med snydesoftware, kommer efter alt at dømme ikke til at få erstatning eller kompensation fra bilfabrikanten. Det fortæller Volkswagen Danmark.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Den tekniske løsning, som Volkswagen (VW) er på trapperne med, får ikke bilerne til køre mindre på literen, og den vil heller ikke ændre på CO2-udledningen. Dermed ændrer beskatningen sig ikke, og kunderne har fået, hvad de betalte for, lyder begrundelsen fra VW.

    – Juridisk skal man kunne bevise, at der er sket en ændring på bilen, for at kunne få erstatning. Men så længe bilen ikke har en lavere ydeevne eller forurener mere, så har vi ikke en juridisk forpligtigelse, siger Ulrik Drejsig, direktør for Volkswagen Danmark, til Ritzau.

    Volkswagen har været i modvind, efter at det i september kom frem, at flere biler er udstyret med snydesoftware. Det gør, at bilerne under test udsender mindre af de såkaldte NOx-gasser end ellers. Omkring 50.000 VW-biler i Danmark er ramt af skandalen.

    Hos FDM, Forenede Danske Motorejere, venter man på, at de første opdateringer bliver gennemført. Så kan FDM selv kontrollere, om det holder stik, at opdateringen intet ændrer.

    – Det har vi ingen dokumentation for endnu. Hvis det ikke passer, så vil bilejerne jo skulle have erstatning fra Volkswagen, siger afdelingschef i FDM Per Alkestrup og fortsætter:

    – Hvis det holder stik, er der ikke juridisk grundlag for erstatning. Så må det være op til folkevogn, hvordan de vil kompensere for den ulejlighed, kunderne har ved at skulle forbi et værksted.

    Opdateringen af de fusk-ramte biler vil tage mellem en halv og en hel time. Det mener folkevogn ikke bør udløse en kompensation. Får nogle ejere brug for en lånebil, vil de blive hjulpet med det.

    Hos Forbrugerrådet Tænk mener jurist Jakob Steenstrup ikke, at eventuel erstatning skal afhænge udelukkende af, om bilerne lever op til myndighedernes krav.

    – Der er meget fokus på de tekniske løsninger, men der kan være mange afledte konsekvenser. Er værdien af ens bil faldet, ændrer skatter og afgifter sig eller er der udgifter i perioden uden bil, mens fejlen bliver rettet?, siger han og fortsætter:

    – Efter vores opfattelse skal forbrugerne ikke nøjes med, at bilerne bare rent teknisk er ok. De må også skulle kompenseres, hvis der er økonomiske tab af nogen art.

    /ritzau/