Selv om kvinderne samlet set udgør lidt over halvdelen af de knap 20.000 ansatte i statsadministrationen, skal man spejde langt efter kvinderne på de mest magtfulde poster.
Det skriver Avisen.dk.
Kun fire ud af 18 departementschefer er kvinder, mens færre end hver tredje afdelingschef er kvinde.
Hos kontorcheferne udgør kvindernes andel 43,3 procent, viser tal fra Moderniseringsstyrelsen, som Avisen.dk har trukket.
Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, betegner de skæve tal som et “kæmpe problem” og efterlyser nye tiltag på området.
– Vi synes, at den offentlige sektor har en pligt til at gå forrest og vise vejen for de andre sektorer. Det skal tages alvorligt – ikke kun som et problem på arbejdspladser, men som et samfundsmæssigt problem, siger hun til Avisen.dk.
Hun får opbakning fra den tidligere radikale ligestillingsminister og nuværende ligestillingsordfører, Marianne Jelved, som mener, at der er behov for at indføre en målrettet strategi på området.
Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, (V) ser ikke behov for nye tiltag. Hun hæfter sig ved, at andelen af kvindelige chefer og topchefer i ministeriet er steget i løbet af de seneste ti år.
– Faktisk har der aldrig været så mange kvindelige chefer i ministerierne, som der er på nuværende tidspunkt. Det er udtryk for, at udviklingen går den rigtige vej, siger ministeren til Avisen.dk.
Ifølge professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Anette Borchorst er en del af forklaringen på det lave antal kvinder i toppen af pyramiden, at der ofte er en tendens til at ansætte kandidater, der ligner dem, man har i forvejen.
– Det hedder Rip, Rap og Rup-effekten. Men det er måske et lidt dårligt udtryk, for det er ikke unge mænd, siger hun og tilføjer:
– Der er nogle stærke netværk mellem mændene, som holder kvinderne ude, siger hun til Avisen.dk.
/ritzau/