En historisk klimaaftale er på trapperne, vurderer formanden for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft.
Han siger, at han personligt vil tage hånd om, at der lægges pres på verdens lande, så løfterne bliver til virkelighed.
– Som formand for generalforsamlingen vil det være en hovedprioritet i de første måneder af det kommende år at følge ordentligt op på gennemførelsen af den klimaaftale, som vi forhåbentlig får her, siger Mogens Lykketoft.
Den overordnede målsætning i FN’s Klimasekretariat er en aftale, der kan sikre, at gennemsnitstemperaturen i år 2100 ikke stiger over to grader celsius fra førindustrielt niveau.
Det står klart, at landene ikke når den målsætning i Paris.
– Det har været fuldstændig krystalklart fra dag et, at de tilsagn, landene nu har givet, ikke bringer os ned på to grader. Det, der skal komme ud af mødet, er en proces – en opfølgning – der i løbet af de næste fem år skal bringe os derhen.
De mest anvendte beregninger viser, at man ender et sted mellem 2,7 og 3,5 graders stigning, når landenes klimaløfter beregnes.
Lykketoft baserer blandt andet sit håb på, at de vedvarende energikilder er blevet billigere, så selv de fattige lande kan se fordele ved omlægning til grøn energi.
– De toner, jeg hører her, er positive i retning af, at flere og flere siger, at målet er ikke bare at komme ned på to grader. Vi skal ned på halvanden grad maksimalt, siger Lykketoft.
– Det, der er udsigt til nu, er det største spring fremad i denne sag nogensinde.
Udgangspunktet er et helt andet i Paris, end det var i København for seks år siden, mener Lykketoft.
Forventningerne er, siger han, bedre afstemt, og der er en “eksplosivt voksende bevidsthed” om det påtrængende i en god aftale.
At Kina har flyttet sig, og det seneste år har givet klimaløfter for første gang, er helt afgørende, mener FN-formanden.
– Det er utrolig vigtigt, at Kina er drivkraften her. Både fordi Kinas indsats er helt afgørende for, om vi når målet, men også fordi Kina har en betydelig indflydelse på to tredjedele af FN’s medlemslande i G77-gruppen, siger Lykketoft, som holdt møde med Kinas chefforhandler tirsdag.
Kina er den største udleder af CO2 efterfulgt af USA og Indien.
/ritzau