Efter fem år med flere mislykkede forsøg lykkedes det torsdag et republikansk flertal i Senatet i USA at stemme en symbolsk lov igennem, hvor dele af præsident Barack Obamas omstridte sundhedsreform sendes i rendestenen.
Demokraternes Obama har dog på forhånd sagt, at han har tænkt sig at nedlægge veto mod en sådan beslutning i Senatet. Sundhedsreformen – i USA bedre kendt som Obamacare – er et af præsidentens helt store prestigeprojekter.
52 senatorer stemte for og 47 stemte imod loven, der trækker kernedele af reformen tilbage. Republikanerne har flertal både i Senatet og i Repræsentanternes Hus, de to kamre i Kongressen.
Under normale omstændigheder kræver det 60 stemmer at sende loven videre til præsidentens bord, men Republikanernes har benyttet sig af en særlig finte, der gør, at 50 stemmer er nok.
Repræsentanternes Hus stemte for forslaget allerede i oktober ifølge netmediet Huffington Post.
– Det er klart, at vi ikke regner med at få præsidentens underskrift (på loven, red.), sagde den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, tidligere torsdag.
Han mener dog, at Obama må tage ansvaret for alt det postyr, der har været om sundhedsreformen.
Det officielle navn for Obamacare er Patient Protection and Affordable Care Act.
Reformen blev vedtaget i Kongressen i 2010, og siden har den været igennem et stormvejr af sager og modstand.
Tidligere i år vandt præsident Obama en stor sejr, da højesteret afgjorde en helt central tvist. Højesteret afgjorde, at amerikanerne kan købe forsikringerne med statstilskud inden for sundhedsreformen.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Republikanerne 61 gange tidligere forsøgt at rulle Obamacare tilbage uden held.
/ritzau/Reuters