OVERBLIK: Mette Frederiksen kalder velfærden slidt

    Statsminister Mette Frederiksen (S) indleder tirsdag folketingsåret med en tale foran Folketingets medlemmer og dronning Margrethe.

    Ifølge statsministeren er talen ikke klassisk, da hun undlader at opremse regeringens lovkatalog. I stedet fokuserer hun på enkelte emner, der her findes i et overblik:

    * Tillid:

    Tilliden i samfundet er ifølge statsministeren under pres.

    Det kræver blandt andet, at den offentlige sektor styrkes. Velfærden er blevet slidt, og derfor skal den udbygges ifølge regeringen. Det skal blandt andet ske med 1000 ekstra sygeplejersker.

    Statsministeren understreger også, at regeringen vil følge op på løftet om retten til tidligere pension for nedslidte, som var regeringens store valgløfte.

    Regeringen vil arbejde for at fjerne “minuttyranni ” i ældreplejen, hvor medarbejderne kun kan bruge cirka halvdelen af tiden med de ældre. Resten af tiden går ifølge statsministeren med at dosere medicin, dokumentation og andet papirarbejde.

    Statsministeren siger, at Danmark har brug for en nærhedsreform.

    Hun spørger blandt andet fra talerstolen:

    – Hvad er vigtigst: Tid til omsorg? Eller dokumentation og rettigheder?

    * Styrkelse af skattevæsenet:

    Regeringen vil tilføre skattevæsenet endnu flere penge, herunder til it-løsninger og flere ansatte.

    * Udlændingepolitikken:

    Statsministeren remser statistikker op om kriminalitet i Danmark blandt udlændinge.

    Hun nævner vanvidskørsel, trusler, knivstikkeri, bandeopgør og eksplosioner som ting, der ikke må blive hverdag i landet.

    Regeringen vil ifølge statsministeren føre en stram udlændingepolitik, som et flertal i Folketinget allerede bakker op om.

    Hun understreger dog, at hun er statsminister for hele Danmark, og de personer, der ifølge hende er integreret, bidrager og indgår i samfundet og skal anerkendes.

    * Klimakrisen:

    Regeringen tager klimakrisen alvorligt og den vil undgå at svigte ungdommen, siger statsministeren.

    Klimakampen skal være fælles, så både virksomheder og pensionskasser investerer på det grønne område. Politikerne skal arbejde i samme retning, og derfor skal klimaloven på plads inden jul.

    Regeringen vil afsætte en milliard til klimaforskning, som den allerede har bebudet.

    /ritzau/