Taiwan fordømmer Kinas diktatur på 70-årsdag

    Taiwan er ikke i fødselsdagshumør. Tværtimod fordømmer regeringen i Taipei tirsdag “diktaturet”, som det kommunistiske Kina fejrer med store optog og militærparader i anledningen af 70-året for den kommunistiske folkerepublik.

    Kina opfatter Taiwan som en del af det samlede rige.

    Nationalistiske styrker flygtede til øen i 1949, da borgerkrigen i 1949 endte med sejr til de kommunistiske styrker på fastlandet.

    Taiwan er i modsætning til Kina et demokrati. De lidt over 23 millioner indbyggere lever i et højt udviklet samfund, men uden anerkendelse fra det meste af verden som et selvstændigt land.

    – Det kinesiske kommunistparti har fastholdt sit etpartidiktatur i 70 år. Og det er en regeringsopfattelse, som bryder med demokratiske værdier om frihed og menneskerettigheder. Det udgør en risiko og en udfordringen for udviklingen i fastlandskina.

    Sådan lyder det fra det regeringsorgan i Taiwan, der har ansvar for forholdet til Kina.

    Kinas præsident Xi Jinping holdt den store tale under et masseoptog i Beijing. Her lovede han at fremme freden i forhold til Taiwan. Men også at fortsætte at gå efter “den fuldstændige genforening af moderlandet”.

    /ritzau/Reuters