Cirkuselefanter tæt på pension – aftager findes i oktober

    Mandag klokken 12 var sidste frist for dyreparker til at lægge en billet ind på at få fire pensionerede cirkuselefanter.

    Og udbuddet har i hvert fald mindst én ansøger i form af Knuthenborg Safaripark, der oplyser, at den har søgt om at få elefanterne.

    I august købte staten de fire elefanter for 11 millioner kroner af cirkusser, så de kunne komme på pension. Staten har købt dem, fordi et forbud om vilde dyr i cirkus er på vej.

    Efter købet blev et udbud sat i gang, hvor interesserede kunne ansøge om frit at overtage dem, og nu skal Miljø- og Fødevareministeriet så vurdere ansøgningerne.

    Ifølge udbudsmaterialet forventes aftalen om overdragelsen af elefanterne at blive underskrevet 21. oktober.

    Ministeriet fortæller, at det ikke kan oplyse, hvem der har ansøgt, eller hvor mange ansøgere der er. Men Knuthenborg Safaripark, der tidligere har meldt ud, at den var interesseret, oplyser, at den har ansøgt.

    I en meddelelse oplyser parken, at den hurtigst muligt vil bygge et elefantanlæg, hvis den vinder udbuddet.

    Det vil være med et udeanlæg på omkring 150.000 kvadratmeter og en stald på over 2000 kvadratmeter.

    Der kommer til at være forskellige miljøer, herunder sø, græsland og skov, skriver safariparken.

    Derudover får elefanterne en 1,5 meter dyb sandgrav, som kan modelleres dagligt for at udfordre elefanternes høje intelligens.

    Ansøgerne vurderes ud fra flere kriterier. Det gælder blandt andet krav til, at anlægget er godkendt som zoologisk anlæg og krav til anlæggets størrelse. Desuden skal aftageren modtage elefanterne, inden året er omme.

    Det er dog en mulighed for aftageren at opstalde elefanterne under midlertidige forhold, hvis de permanente faciliteter ikke er færdige til indflytning senest 31. december i år.

    Knuthenborg Safaripark oplyser at byggeriet af elefantanlægget afhænger af, hvornår der ligger en aftale klar. Men den forventer at kunne modtage elefanterne på Lolland næste år.

    /ritzau/