Verdens ledere viste Chirac en sidste ære i Paris

    Politiske ledere fra mange af verdens lande – deriblandt præsident Vladimir Putin – er mandag i Paris for at deltage Frankrigs landesorg over tidligere præsident Jacques Chiracs død.

    Det tidligere statsoverhoved, som døde torsdag 86 år, blev mindet ved en gudstjeneste i kirken Saint-Sulpice i Odéon-kvarteret i den centrale del af Paris.

    Forinden var Chiracs kiste – indsvøbt i det franske flag – blevet kørt gennem det centrale Paris med en militær eskorte fra Invalidekirken, hvor tusindvis af mennesker i de seneste døgn havde defileret forbi båren.

    På den nationale sørgedag blev der holdt et minuts stilhed i alle offentlige bygninger, institutioner og skoler.

    Chirac var en dominerende politisk skikkelse i Frankrig i årtier, og han sad på præsidentposten i 12 år – fra 1995 til 2007.

    Da Chirac havde forladt det politiske liv, blev han i 2011 fundet skyldig i to tilfælde af magtmisbrug og korruption til fordel for sit politiske parti, da han var overborgmester i Paris i perioden fra 1977 til 1995.

    Ikke desto mindre viser en ny meningsmåling i søndagsavisen Le Journal du Dimanche, at franskmændene anser ham for at være den bedste præsident i nyere tid ved siden af Charles de Gaulle.

    De mener, at Chiracs vigtigste politiske beslutning var at modsætte sig den amerikanskledede invasion i Irak i 2003.

    Over 30 regeringsledere og statsoverhoveder deltog i mandagens ceremonier og gudstjeneste for Chiracs minde.

    Heriblandt Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier og den ungarske regeringschef, Viktor Orbán.

    Også tidligere ledere, der arbejdede tæt sammen med Chirac, deltog – heriblandt den tidligere tyske forbundskansler Gerhard Schröder og USA’s tidligere præsident Bill Clinton.

    Fra EU kom Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand.

    Prins Joachim og prinsesse Marie deltog for Danmark.

    Putin arbejdede tæt sammen med Chirac i den første fase af sin præsidenttid, og de to ledere var navnlig stærkt forenede i deres modstand mod Irak-invasionen.

    I en usædvanlig ligefrem bemærkning i et interview med The Financial Times i juni sagde Putin, at Chirac var den moderne politiske leder, som havde imponeret ham mest.

    – Han er en sand intellektuel, en professor og en meget velafbalanceret person, som samtidig er meget interessant, sagde Putin i interviewet.

    /ritzau/AFP