Støttepartier vil afskaffe forbud mod hjemløselejre

    To hjemløse mænd er blevet frifundet for at have skabt en lejr, da de overnattede med liggeunderlag og soveposer på gaden tæt på Rundetårn i København.

    Men det ændrer ikke ved, at regeringens støttepartier vil af med forbuddet mod de såkaldte utryghedsskabende lejre og zoneforbuddet.

    – Det er det eneste rigtige, at de er blevet frifundet i byretten, men jeg synes, at det er meget vigtigt, at vi får fjernet forbuddene, så det overhovedet ikke bliver en sag, siger Kristian Hegaard, som er retsordfører hos De Radikale.

    – Det er uværdigt for de hjemløse at trække dem gennem et retssystem. De har rigeligt med problemer i forvejen, som vi skal hjælpe dem med, siger han.

    I forståelsespapiret, som regeringen og Enhedslisten, De Radikale og SF blev enige om efter valget, står der, at loven om utryghedsskabende lejre og zoneforbuddet skal præciseres.

    Men det er ikke nok, hvis det står til støttepartierne.

    – Vi vil jo helst af med den lovgivning, og jeg tror, at man skal bekæmpe fattigdom og hjemløshed og ikke de hjemløse, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

    – Vi har hele tiden været modstandere af forbuddene, og jeg synes, at den her dom stadfæster, at de her to lovgivninger er helt hen i vejret, siger Rosa Lund.

    I april 2017 fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum.

    Omkring et år senere trådte der også en en lov i kraft, som giver politiet mulighed for at udstede et udvidet zoneforbud til hjemløse, som gælder en hel kommune.

    Målet var at forhindre de store grupper af udenlandske hjemløse, som med store lejre havde støjet og skabt gener.

    – For at forhindre det skal man skal have mulighed for bedre indsatser ved politiet, for man kan jo ikke – heldigvis – lave lovgivning for at diskriminere en bestemt befolkningsgruppe, som det var lagt op til, siger Rosa Lund.

    Kristian Heegaard mener, at der er anden lovgivning, som kan forhindre store, støjende og forstyrrende lejre.

    – Der er allerede regler for, hvis man forstyrrer den offentlige orden i henhold til ordensreglementet. Og det har jeg helt tiltro til, at politiet kan slå helt fornuftigt ned på, siger han.

    Hos regeringspartiet Socialdemokratiet, som var med til at stemme for loven, erkender man, at både forbuddet mod lejre og zoneforbuddet har ramt nogle hjemløse, som den ikke burde.

    Men retsordfører Jeppe Bruus afviser at fjerne forbuddene helt:

    – Forbuddet mod utryghedsskabende lejre har haft en effekt, og antallet af lejre er faldet markant. Så det forbud ønsker vi ikke at fjerne, siger han.

    – Men der er behov for at præcisere, at forbuddet skal ramme større og permanente lejre og ikke en hjemløs, som er tvunget til at overnatte udendørs.

    /ritzau/