Et hold af internationale forskere har fået bekræftet, hvad de har haft mistanke om i over ti år: Der findes to forskellige arter af kæmpeskildpadder på Galápagos-øerne i Stillehavet ud for Sydamerikas vestkyst.
I årtier har man ellers troet, at de to kolonier af kæmpeskildpadder på de ecuadorianske øer var samme art.
Men nu har dna-prøver bevist, at de landlevende kæmper er vidt forskellige, selvom de udadtil ligner hinanden og blot lever ti kilometer fra hinanden på den samme ø.
Den nyopdagede kæmpeskildpadde har fået det videnskabelige navn Chelonoidis donfaustoi og bringer antallet af skildpaddearter på Galápagos-øerne op på 15 i alt.
Kæmpeskildpadder, der kan veje op til 225 kilo, er blandt de skabninger, som den britiske naturforsker og geolog Charles Darwin studerede på sin berømte rejse til den unikke øgruppe i 1800-tallet.
– Opdagelsen af den nye art er en del af processen i at forstå den evolutionære historie for denne ikoniske gruppe af dyr, som inspirerede Charles Darwin, da han besøgte øerne, siger evolutionsbiolog Adalgisa Caccone fra Yale University, der har ledet forskergruppen, ifølge Reuters.
– De har helt sikkert bidraget til udviklingen af hans teori om naturlig selektion, tilføjer hun.
De store skildpadder på Galápagos lever normalt af græs, blade, kaktusser og frugt, men kan overleve i op til et år uden hverken vådt eller tørt.
Der findes cirka 250 af den “nye” skildpaddeart. Begge arter af kæmpeskildpadder betegnes som udryddelsestruede.
Galápagos-øerne blev i 1979 det allerførste sted på Unescos liste over unik verdensarv.
/ritzau/Reuters