En udvidet mission i Mali med danske kamptropper er som udgangspunkt ikke noget, der afskrækker Radikale Venstres udenrigsordfører.
– Jeg mener, vi bør overveje at svare positivt på FN’s henvendelse. Det er en betændt og svær situation i Mali, men jeg er positiv, fordi vi har bidraget med stor succes i Mali, siger Martin Lidegaard til Ritzau.
Han peger på gode erfaringer med de danske tropper, der allerede nu er til stede i Mali.
– Vi har et godt samarbejde med franskmændene dernede, og vi har en dansk øverstbefalende dernede. Og når det er ønsket af FN, så er det folkeretlige også på plads.
FN har anmodet Danmark om at bidrage til missionen i Mali med et kompagni bestående af 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater.
Martin Lidegaard anerkender, at det er en svær situation, der vil møde de danske soldater i det uroplagede afrikanske land. Især fordi der er tale om kamptropper.
– Det er en betændt situation i Mali, og jeg vil gerne se grundlaget og konteksten, vi skal indgå i, før jeg siger endeligt ja.
Danske soldater på flere af landets kaserner har ifølge Ritzaus oplysninger gennem længere tid netop forberedt sig på udsendelsen til Mali. Men før de kan pakke rygsækken helt færdig, kræver det grønt lys fra politikerne på Christiansborg.
Og hvis missionen skal blive med dansk deltagelse, kræver det, at der er bred opbakning fra Folketinget, mener Martin Lidegaard.
– De Radikale har den klare holdning, at vi skal have et klart mandat, hvis vi skal i krig. Det er ikke noget, halvdelen af befolkningen skal bestemme. Det har vi ment altid, og der adskiller vi os jo for eksempel fra Venstre, siger han.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har allerede varslet, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Mali, men anmodningen fra FN om de 250 soldater har regeringen endnu ikke taget stilling til.
/ritzau/