Forsker: Italiens præsident vil arbejde for ny regering før nyvalg

    Italiens præsident, Sergio Mattarella, vil formentlig ikke udskrive valg med det samme, efter at premierminister Giuseppe Conte er trådt tilbage.

    Først vil præsidenten undersøge, om det er muligt at finde flertal til at danne regering blandt andre partier i parlamentet.

    Det spår Gert Sørensen, seniorforsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet. Ifølge ham er der ét oplagt sted at starte.

    – I den seneste tid har der været mere eller mindre åbenlyse kontakter mellem Femstjernebevægelsen og Det Demokratiske Parti, siger han.

    Forskeren påpeger dog, at der er stor forskel på de to partier, som vil være meget uenige på en række punkter.

    – Lykkes det ikke, er der ikke et parlamentarisk grundlag for noget som helst, og så vil der blive valg, siger Gert Sørensen.

    I så fald vil det blive i slut-oktober, vurderer han. Forskeren tilføjer, at vigtige opgaver som budgetforhandlinger venter forude, og de kan ikke vente længe.

    Den nuværende regering i Italien med det højreradikale Lega og Femstjernebevægelsen kom i stand efter lange forhandlinger.

    Conte hører ikke til noget politisk parti. Han blev premierminister, da de to partier gik sammen i regering.

    Både Legas Matteo Salvini og Luigi Di Maio fra Femstjernebevægelsen blev viceministre i koalitionsregeringen.

    Men siden de to partier dannede regering, er uenighederne mellem dem vokset. Senest strides de om et togprojekt mellem Frankrig og Italien.

    I juli meddelte Salvini, at det var nyttesløst at holde fast i den nuværende regeringsform.

    Conte meddelte mandag eftermiddag, at han træder tilbage, da han mener, at Salvini har underløbet regeringen.

    Som meningsmålingerne står nu, har han gode muligheder for at løbe med regeringsmagten, hvis italienerne skal til stemmeurnerne.

    – I samarbejde med nogle af de små partier på højrefløjen kan han jo godt gå hen og få absolut flertal i parlamentets to kamre.

    – Så får vi en stærk højreorienteret regering, som vil kæmpe mod Bruxelles og måske lægge sig mere op ad nogle af de tendenser, vi ser i Østeuropa med Victor Orbans (premierminister, red.) Ungarn, siger Gert Sørensen.

    /ritzau/