Unesco vil beskytte verdensarv med blåhjelmede soldater


    Uerstattelige bygninger og anden kulturel verdensarv skal i fremtiden beskyttes mod angreb fra eksempelvis militante islamister.

    Det har Italien foreslået i Unesco, FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, skriver The Guardian, og ifølge avisen har et stort flertal af medlemslandene i Unescos styrelsesråd nikket ja til forslaget.

    Det er FN’s fredsbevarende soldater, kendt for de blå hjelme, der ifølge forslaget skal sættes ind for at beskytte verdens uvurderlige arv.

    – Unesco har sagt ja til de kulturelle blåhjelme, siger Italiens kulturminister, Dario Franceschini, ifølge AFP i en udtalelse.

    Han opfordrer FN til “øjeblikkeligt at definere de operationelle aspekter af den internationale taskforce”.

    Det fremgår dog ikke umiddelbart, om det i praksis betyder, at forslaget skal vedtages som en resolution i FN’s Sikkerhedsråd.

    Ifølge Dario Franceschini, der har fremført forslaget i kølvandet på Islamisk Stats ødelæggelser i blandt andet Syrien, stemte 53 ud af 58 medlemmer i styrelsesråd for idéen, og forslaget har på forhånd opbakning fra alle permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd.

    – Når vi ser de forfærdelige billeder fra Palmyra, som terrorister fra Islamisk Stat har angrebet, kan det internationale samfund ikke bare se til, siger han ifølge The Guardian.

    Italien har i forvejen et politi for kultur og national arv, og ifølge Franceschini kan FN’s fredsbevarende soldater gøre brug af den italienske ekspertise.

    I august beskrev Unesco-chef Irina Bokova ødelæggelsen af den antikke oldtidsby Palmyra i Syrien som en krigsforbrydelse.

    – Ødelæggelsen af Palmyra udgør en uacceptabel forbrydelse mod civilisationen, men vil aldrig udslette 4500 års historie, sagde hun.

    Islamisk Stat vandt kontrol med byen i maj og har siden ødelagt en række af byens uerstattelige templer og bygningsværker.

    Men det er ikke kun i Syrien og Irak, at ekstremister har ødelagt kulturel og historisk verdensarv.

    Også i blandt andet afrikanske Mali er flere bygninger i verdensarvsbyen Timbuktu blevet ødelagt de senere år.

    /ritzau/