Konservative i kamp med Venstre om udviklingsbistanden


    Venstre fører for tiden en “mærkelig strategi”, der fører til en “trist” måde at samarbejde på.

    Sådan siger den konservative formand, Søren Pape Poulsen, til Politiken.

    Konflikten skyldes, at regeringen allerede i år vil spare 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden. En beslutning, regeringen har truffet alene.

    – Når regeringen ikke vil drøfte det med Folketinget eller sit parlamentariske grundlag, må vi kalde ministeren i samråd og spørge til det der. Det er bare en trist måde at skulle samarbejde på, siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

    Blandt andet er partiet imod planen om at spare over 150 millioner kroner i 2015 på klima- og miljøbidrag.

    Regeringen vil skære i alt 2,85 milliarder. Over 2 milliarder findes ved at skære på konkrete aktiviteter, der er et resultat af finansloven for 2015, som SR-regeringen vedtog sammen med Enhedslisten og SF.

    Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer, at “det er regeringens valg, hvordan og i hvilket omfang den vil bruge de midler, der er sat af”.

    – Når finansloven er vedtaget, giver den rammen for, hvad man må bruge, men ikke i sig selv en forpligtelse til at skulle bruge beløbet, siger han.

    Anden fase af spareplanen kommer med finanslovsforhandlingerne, hvor Venstre lægger op til at sænke udviklingsbistanden fra 0,87 til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

    – Vi gør det for at få råd til andre prioriteter, herunder bedre sundhedsvæsen i Danmark og nedsættelse af en række af de afgifter, som belaster jobskabelsen i Danmark.

    – Men vi er jo en mindretalsregering, så det må vi forhandle om. Det tager jeg stille og roligt ud fra en betragtning om, at de forhandlinger skal nok lykkes, siger udenrigsministeren til Politiken.

    Men udenrigsministeren skal ikke vide sig sikker på at finde flertal, siger Søren Pape Poulsen.

    – Jeg kan ikke forestille mig, at vi får en ulandsbistand på 0,7 procent. Det har jeg meget svært ved at se. Jo, det kan godt ske, men ikke i en finanslov, hvor vi deltager.

    /ritzau/