Forsker: Vigtige opgaver tårner sig op for ny minister


    Den nye forsvarsminister bliver med det samme kastet ud i en række vigtige beslutninger, der kommer til at forme Forsvaret de næste mange år.

    Sådan lyder vurderingen fra Kristian Søby Kristensen, der er vicecenterleder ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

    Et eksempel er indkøbet af nye kampfly. Her kommer den nye minister ud på en farefuld færd.

    – Der er mange store og måske modsatrettede interesser. Dels er der Forsvaret selv, der internt kan være uenige om, hvilket fly det skal være, forklarer Kristian Søby Kristensen.

    – Der er kommercielle interesser fra de forskellige kandidater. Der er relationerne til vores allierede. Amerikanerne bliver mindre begejstrede, hvis vi køber et tysk fly og omvendt.

    – På Christiansborg skal man lave en aftale, som både Søren Espersen (DF) og Holger K. Nielsen (SF) skal kunne sælge. Det er et kæmpe politisk svendestykke.

    Desuden er der nedsat en arbejdsgruppe i det seneste forsvarsforlig, der skal undersøge Danmarks rolle i Arktis. De militære analyser er ifølge Kristian Søby Kristensen klar til politiske drøftelser.

    Og næsten uanset hvad forventer han, at det ender med en ønskeliste til nye indkøb.

    – Det skal håndteres, hvordan man klarer det med de relativt snævre økonomiske rammer, der er i dansk forsvarspolitik. Også i forhold til hvilke signaler, man sender til Rusland, siger vicecenterlederen.

    – Kampflys-beslutningen og håndteringen af Arktis-analysen bliver noget, der kommer op på allerøverste plan i regeringen, forudser Kristian Søby Kristensen, der mener, at de to beslutninger kommer til at forme, hvad Forsvaret kan og ikke kan de næste mange år.

    Det hele fører frem til, at ministeren i løbet af 2016 skal indlede forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, der skal fastlægge økonomien i Forsvaret de næste år. Det nuværende forsvarsforlig udløber i 2017.

    /ritzau/