Rusland er gået med til at åbne op for hanen til gasleverancerne til Ukraine, efter at der sent fredag aften er indgået en politisk aftale med EU-Kommissionen som mægler.
Rusland er gået med til at sænke priserne, oplyser EU’s energikommissær, Maros Sefcovic, i en pressemeddelelse.
Ifølge kommissæren er alle tekniske detaljer og rammerne for en endelig aftale faldet på plads, men parterne har endnu ikke sat deres underskrifter på et stykke papir – det kræver mere proceduremæssigt arbejde, lyder det.
Det er et “afgørende skridt mod at sikre, at Ukraine har tilstrækkelige gasforsyninger i den kommende vinter, og at der ikke er nogen trussel mod den fortsatte pålidelige gasleverance fra Rusland til EU”, siger Maros Sefcovic efter måneders hårde forhandlinger.
Parterne er i den foreløbige aftale blevet enige om leverancer fra oktober i år til slutningen af marts 2016. Kijev har forpligtet sig til at købe to milliarder kubikmeter gas fra Gazprom.
Købet finansieres af 500 millioner dollar, som internationale finansielle institutioner har stillet til rådighed.
Aftalen er vigtig for Ukraine, hvor vintrene bliver kolde, og hvor de østlige regioner er præget af konflikt.
Rusland og Ukraine har i årevis haft uenigheder om gaspriserne og om Ukraines gæld til Rusland for de naturgasleverancer, som ukrainerne har været afhængige af.
Norge har for nylig passeret Rusland og tilbageerobret positionen som den største leverandør af naturgas til Vesteuropa.
Det opfattes som en konsekvens af EU’s forsøg på at gøre sig mindre afhængig af russiske energiforsyninger – blandt andet som følge af utilfredsheden med Ruslands rolle i det østlige Ukraine.
EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sendte tidligere på året en klagemeddelelse med påstand om, at det statslige russiske selskab Gazprom udnytter sin dominerende position på markedet.
Det afviste Gazprom blankt.
/ritzau/AFP