I en årrække har målet været, at flere danskere skulle blive akademikere, ud fra devisen jo mere uddannelse, des bedre for Danmark. De unge har lyttet til budskabet, og andelen af unge, der forventes at få en lang videregående uddannelse, er vokset støt år efter år.
Men nu knækker kurven, skriver Jyllands-Posten.
Andelen af en ungdomsårgang, der ventes at blive akademikere, vil falde fra 30 til 28 procent ifølge Undervisningsministeriets såkaldt profilmodel.
For uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) er det en god nyhed, men han mener, at andelen stadig er for høj.
Han aflyser samtidig den tidligere regerings mål om, at mindst 25 procent skal blive akademikere.
– At næsten 30 procent vil blive akademikere, er overuddannelse, når der ikke er nok efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi flytte flere unge over på korte og mellemlange uddannelser, siger uddannelsesministeren til Jyllands-Posten.
Anders Bjarklev, talsmand for rektorerne på universiteterne, er ikke enig med ministeren i, at vi er i færd med at overuddanne vores unge.
– Jeg finder det derfor meget fornuftigt, at ministeren ikke har sat et nyt mål om eksempelvis at reducere optaget på universiteterne, skriver han i en mail til avisen.
Hverken hos Dansk Industri eller Dansk Erhverv er der bekymring over, at andelen af unge, der vil blive akademikere, falder.
Herfra lyder det, at regeringen i stedet bør formulere nye mål for, hvor stor en andel af unge der skal tage for eksempel en naturvidenskabelig kandidatuddannelse.
/ritzau