Arbejderpartiet i Holland overrasker ved EU-valg

    Arbejderpartiet er den overraskende vinder i Holland ved valget til Europa-Parlamentet med 18,4 procent af stemmerne, viser en valgstedsmåling.

    Det er den første valgstedsmåling fra EU-valget i de 28 lande. Holland og Storbritannien har stemt torsdag, mens de øvrige lande stemmer frem til og med søndag.

    Valgets toer i Holland er premierminister Mark Ruttes liberale parti VVD, siger målingen fra Ipsos.

    Hvis målingens resultat holder, vil Arbejderpartiet få fem ud af de 26 pladser, som Holland har i Europa-Parlamentet. Ruttes parti vil få fire pladser, mens den højrenationale gruppe Demokratisk Forum, der ledes af Thierry Baudet, får tre pladser.

    Baudet er i Holland en kendt klimaskeptiker, og han var spået et godt valg – at han og hans Demokratisk Forum kunne spille lige op med Ruttes VVD.

    At Arbejderpartiet kommer ind som nummer et er overraskende, fordi partiet ved det seneste parlamentsvalg klarede sig katastrofalt dårligt.

    Men et af partiets aktiver i europæisk sammenhæng er EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans.

    Hollænderen har meldt sig ind i opgøret om at blive den næste formand for EU-Kommissionen.

    Det endelige resultat fra valgene i de 28 EU-lande ventes først søndag, når alle lande har stemt.

    EU-valget i Storbritannien torsdag var ikke planlagt. Men eftersom det ikke er lykkedes den britiske regering og parlamentet at bliv enige om en brexitplan, ja så er briterne stadig en del af EU og er nødt til at stemme til Europa-Parlamentet.

    Meningsmålinger har givet det af Nigel Farages nystiftede antieuropæiske parti – Brexitpartiet- langt de fleste stemmer, mens premierminister Theresa Mays Konservative Parti står til et kæmpe nederlag.

    De britiske valgsteder lukker torsdag aften klokken 23.00 dansk tid.

    /ritzau/