Houthi-oprørere trækker sig fra vigtige havne i Yemen lørdag

    Yemens houthi-oprørere begynder en tilbagetrækning fra tre vigtige havne i landet. Det gælder Hodeida, Salif og Ras Issa.

    Tilbagetrækningen begynder lørdag formiddag klokken ti lokal tid. Det oplyser lederen af houthiernes revolutionære udvalg, Mohammed Ali al-Houthi, i et tweet.

    Ifølge en erklæring fra det udvalg under FN, der står for at koordinere tilbagetrækningen, Redeployment Coordination Committee (RCC), indvilgede houthi-oprørerne fredag i at trække sine styrker ud af de tre havne.

    Et skridt, der er nødvendigt for at kunne bane vej for politiske forhandlinger, der skal afslutte den fire år lange borgerkrig i landet, mener FN.

    RCC, der ledes af den danske generalløjtnant og chef for FN’s observatørmission i Hodeida Michael Lollesgaard, udarbejdede allerede tilbagetrækningsplanerne i december sidste år i Sverige.

    Her udgjorde udflytningen af militære styrker fra Hodeida en central del af en aftale om våbenhvile, der blev vedtaget.

    Aftalen var det første store gennembrud i bestræbelserne på af afslutte krigen, som har kostet titusindvis af mennesker livet og sendt Yemen på kanten af hungersnød.

    Havnene, som houthi-oprørerne nu trækker sig ud af, bliver brugt til levering af blandt andet korn og olie.

    Hodeida er et centralt knudepunkt for Yemens nødlidende befolkning. Det er her, at en stor del af både fødevarer og nødhjælp kommer ind i landet.

    Krigen i Yemen har været i gang siden marts 2015, hvor Saudi-Arabien gik i krig mod houthi-bevægelsen for at få genindsat præsident Abd Rabbo Mansour Hadi.

    Saudi-Arabien er sunnimuslimsk, mens houthierne er shiamuslimer og støttes af Iran. Mindst 10.000 mennesker har mistet livet i konflikten.

    /ritzau/Reuters