Lup og hæve-sænkeborde tilbydes på valgsteder

    Når krydset skal sættes til folketingsvalget 5. juni, har vælgere med handicap eller særlige behov mulighed for at benytte sig af hjælpemidler.

    På alle valgsteder stilles en lup til rådighed. Luppen kan forstørre teksten på stemmesedlen. Når krydset skal sættes, er det også muligt at bruge en tykkere sort pen, så det tydeligt kan ses, hvor krydset er sat.

    Som noget nyt til dette folketingsvalg er der på alle valgsteder opsat en LED-lampe i et stemmerum, hvor lysstyrke og lysfarve kan reguleres.

    Det bliver desuden muligt at benytte et særligt forstørrelsesapparat kaldet CCTV, der kan forstørre stemmesedlen op på en skærm. Det bliver en mulighed på mindst ét valgsted i hver kommune.

    Det er desuden muligt for eksempelvis kørestolsbrugere at stemme ved et hæve-/sænkebord – ligeledes på mindst ét valgsted i hver kommune.

    Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

    – Hjælpemidlerne tilbydes, fordi der har været et politisk ønske om, at vælgere med handicap skal have bedre muligheder for at stemme ved egen hjælp, fortæller Christine Boeskov, der er valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

    – CCTV kan hjælpe med at forstørre stemmesedlen og giver vælgeren mulighed for at sætte krydset inde under det elektroniske forstørrelsesglas, siger Christine Boeskov.

    Borgere, der vil stemme et andet sted, end der, hvor de som udgangspunkt er tilknyttet, for at benytte de særlige borde eller CCTV’er, kan få lov til det. Det kan også være, hvis adgangen er mere handicapvenlig.

    Der skal søges senest klokken 12 tirsdag den 28. maj.

    – Man kan søge informationer på sin kommunes hjemmeside om, hvor hjælpemidlerne er til rådighed, siger hun.

    – Hvis ens eget valgsted ikke tilbyder alle hjælpemidlerne, kan man bede kommunen om at blive overført til et andet valgsted, lyder det videre fra Boeskov.

    Hjælpemidlerne vil også være til rådighed, hvis man brevstemmer.

    /ritzau/