Danmark står ligesom Storbritannien uden for EU’s samarbejde om udlændingepolitik og vil ikke have nogen kvote, når EU skal fordele i alt 160.000 flygtninge imellem EU-landene.
Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag ved ankomsten til et europaministermøde i Bruxelles.
– Vi har taget flere end dem, der ville have været i vores kvote, hvis det var blevet fordelt. Og vi vil fortsætte med at tage mange, siger Kristian Jensen.
– Men vi er ikke en del af det samarbejde, hvor man fastsætter kvoter, så vi har ikke noget at melde ind, siger han.
EU’s justits- og indenrigsministre med ansvar for flygtningeområdet er senere mandag hasteindkaldt til krisemøde i Bruxelles, efter at en historisk menneskestrøm i år er skyllet ind over Europa.
Her skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og ministre fra de andre EU-lande diskutere den kriseplan, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sidste uge fremlagde i sin State of the Union-tale.
Planen omfatter et obligatorisk kvotesystem – udregnet land for land ved at regne på en række nøgletal – til fordeling af i alt 160.000 flygtninge ud over EU-landene over de kommende to år.
Samtidig foreslår Juncker også et permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.
Desuden skal EU ifølge planen styrke de ydre grænser i Schengen-samarbejdet og gøre mere for at bekæmpe årsagerne til, at økonomiske migranter søger til Europa.
Flere EU-lande, blandt andre Tyskland, har under krisen indført midlertidig grænsekontrol for at bremse tilstrømningen, men Kristian Jensen ser ingen grund til at indføre grænsekontrol til Danmark.
– Den mængde, der kommer, er af en størrelse, så vi kan håndtere det. Og den tyske grænsekontrol kan også gøre presset mod den danske grænse mindre, siger udenrigsministeren.
Presset fra et historisk højt antal flygtninge og migranter, der søger mod Europa, har udløst frygt for, at Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa kan brase helt sammen.
Den danske udenrigsminister tror dog, at Schengen-samarbejdet kan overleve krisen.
– Men det kræver, at alle lande er med til at bygge den ydre grænse op igen, så den bliver lige så stærk og stabil, som den tidligere har været, siger han.
Flygtningekrisen har sat sammenholdet mellem de 28 EU-lande på en voldsom prøve, og EU-præsidenten, Donald Tusk, sagde fredag, at han vil indkalde til et ekstraordinært topmøde, hvis håndteringen af krisen bliver ved med at splitte medlemslandene.
/ritzau/