DIF-bestyrelse vil tilbyde whistleblowere anonymitet

    En whistleblower-ordning er blandt andet på dagsordenen, når Danmarks Idrætsforbund (DIF) lørdag afholder årsmøde.

    Således vil bestyrelsen fremsætte et forslag for repræsentantskabet om, at DIF etablerer en etisk komité med tilknyttet whistleblower-ordning.

    Det fremgår af en pressemeddelelse, som DIF har udsendt inden årsmødet.

    En governance-arbejdsgruppe har vurderet, at der bør gives anonymitet til whistleblowerne, hvilket DIF-bestyrelsen erklærer sig enig i.

    Forslaget går på, at whistleblower-ordningen skal stå åben for alle led i DIF-organisationen.

    – Whistleblower-ordning bør desuden organiseres eksternt, det vil sige uden for DIF.

    – Det giver selvsagt ikke mening, at en ordning, der vedrører granskning og vurdering af DIF’s egne forhold, administreres af DIF selv, lyder det.

    En whistleblowerordning kunne for eksempel have været til gavn i sagen om et utrygt træningsmiljø i dansk svømning på grund af offentlige vejninger, der førte til spiseforstyrrelser. Det siger DIF-formand Niels Nygaard til Ritzau.

    – Vi vil have en whistleblowerordning, fordi vi gerne vil indføre en good governance på alle niveauer i DIF. Det har vist sig både inden for idrætten og i andre dele af samfundet, at det er vigtigt at have et sted, hvor man kan komme med af med anonyme meddelelser, hvis der er behov for det.

    – Hvis vi for eksempel tager svømmesagen og spiseforstyrrelser: Det har tilsyneladende været svært for nogle af svømmerne gennem årene at få afleveret deres budskab om, hvad der skete.

    – Med en whistleblowerordning kunne svømmerne have henvendt sig, hvis de havde behov for at få talt om noget, siger DIF-formanden.

    I forbindelse med årsmødet stiller Niels Nygaard til genvalg for en periode på yderligere to år.

    Nygaard, der har været formand siden 2007, er motiveret efter at tage en tørn mere og mener, at “DIF-idrætten står stærkere end nogensinde”.

    – Vi har i den grad formået at rykke tættere sammen ved hjælp af den nye økonomiske støttestruktur, hvor især de strategiske aftaler mellem DIF og specialforbundene ikke alene udvikler vores idrætter, men formår at styrke vores samarbejde, og vi gør det i en fremadskuende og udviklende dialog.

    – Ikke dermed sagt at vi ikke kan blive bedre. Selvfølgelig kan vi det, men vi gør det fra et stærkt udgangspunkt, siger Nygaard.

    Årsmødet, der finder sted i Idrættens Hus i Brøndby, begynder lørdag klokken 9.00. Det har blandt andet deltagelse af kulturminister Mette Bock (LA).

    /ritzau/