Med sin beslutning om at indføre grænsekontrol ved grænsen mod Østrig på grund af flygtningestrømmen lægger Tyskland et forståeligt pres på det øvrige Europa forud for EU-landenes møde mandag, hvor de skal diskutere en mulig fordeling af de mange flygtninge.
Det siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
– Tyskland sender et klart signal, om at det ikke vil stå alene med ansvaret, siger han til Ritzau.
– Det er et signal til resten af Europa om: “Regn ikke med at vi i Tyskland kan bære dette her solo. Så gør I regning uden vært. Vi vil have en fælles løsning”. Sådan aflæser jeg dette, siger han.
Den danske regering har igen og igen meldt ud, at Danmark ikke ønsker at medvirke i den fælles fordeling.
Tysklands indførelse af grænsekontrol lægger et ekstra pres på Danmark.
– Det er i høj grad et pres på de forhandlinger, der skal begynde i den kommende uge i forhold til at drøfte de her problemer på EU-niveau.
– Jeg skal ikke gøre mig klog på de politiske manøvrer, men det er åbenbart, at Tyskland lægger et kæmpe pres på Europa i forhold til at gå sammen om at få en ordentlig løsning.
– Det er en demonstration af, at ingen lande i Europa – heller ikke Tyskland – hverken kan eller vil stå relativt alene med den udfordring, det er, at der kommer flygtninge ind over Europas ydre grænse.
– Det er noget, vi fra Dansk Flygtningehjælp bakker op om. Det har vi ønsket i årevis.
Andreas Kamm kalder en fælles fordeling af flygtningene for uomgængelig i forsøget på at løse den nuværende flygtningekrise i Europa.
– Der findes ikke andre praktiske løsninger.
Er det her det sidste søm til Schengensamarbejdets ligkiste?
– Det kan jeg ikke vurdere. Men det er mit indtryk, at mange lande vil kæmpe et pænt stykke for at opretholde fælles ydre grænser og ingen indre grænser, siger han.
/ritzau/