Kort før at danskerne skal til folketingsvalg, melder Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sig for alvor på statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) hold i valgkampen.
Torsdag indgik DF en aftale om seniorpension til nedslidte danskere sammen med VLAK-regeringen og De Radikale.
Aftalen ventes at blive en del af afsættet til valgudskrivelsen.
Kristian Thulesen Dahl brugte lejligheden til at komme med en usædvanlig skarp kritik af S-formand Mette Frederiksens udspil om en differentieret pensionsalder.
Thulesen kalder S-pensionsplanen for “drømmeri”.
Han henviser til, at Mette Frederiksen ikke har lagt frem konkret, hvem der kan og ikke kan få den ret til en tidligere pension, som hun vil gennemføre efter valget.
Samtidig kritiserer han indirekte Socialdemokratiet for at bruge pensionsplanen mere som et udspil i valgkampen end et forsøg på at gøre noget for nedslidte.
– Danskerne har ikke brug for, at vi slås på Christiansborg, men for at der kommer nogle ordninger, som rent faktisk hjælper, siger Thulesen Dahl.
– Så er der nogen (læs: Socialdemokratiet, red.), der vil rejse rundt i landet og indrykke spots i lokalradioerne og fortælle, at de drømmer om en eller anden differentieret pensionsalder. Dem vil jeg igen opfordre til at komme med en model for det, siger Thulesen Dahl.
Han henviser til, at Mette Frederiksen først efter valget vil afklare, hvem der skal have ret til tidligere pension i en forhandling med arbejdsmarkedets parter.
Ifølge Mette Frederiksen skal man dog have arbejdet i “mere end 40 år” for at kunne få ret til tidligere pension, men hun vil ikke sætte præcist antal år på.
– Socialdemokratiet må fortælle, hvem der skal have rettigheden, og hvem der ikke skal. For indtil det er afklaret, må man karakterisere det som ovre i drømmeriet, siger Thulesen Dahl.
Spørgsmål: Du har sagt, at du selv har haft idéen om en differentieret pensionsalder siden 2006. Hvorfor har du ikke selv fundet en model?
– Fordi det er meget, meget svært. Da vi i forårets forhandlinger prøvede, så endte vi med en model, hvor 25 procent af dem, der ville få adgang til en differentieret pensionsalder var akademikere.
– Derfor foregøgler jeg ikke danskerne, at vi lige rundt om hjørnet kan gennemføre differentieret pensionsalder, siger Thulesen.
Han fastslår, at DF desuden vil henholde sig til “forligsjuraen” på Christiansborg.
Det betyder ifølge DF-formanden, at S ikke kan gennemføre en differentieret pensionsalder i den kommende valgperiode.
– Vi har en aftale om pensionsalderen på Christiansborg. Den kan Socialdemokratiet vælge at gøre sig fri af ved at opsige forliget før valget og stille et konkret pensionsforslag.
– Det har Socialdemokratiet valgt ikke at gøre. Derfor kan en ny aftale om pensionsalderen først træde i kraft efter næste valgperiode og et nyt folketingsvalg, siger Thulesen.
/ritzau/