Danmark placerer sig helt i toppen blandt verdens største værtsnationer af internationale idrætsstævner.
I 2014 var der kun et enkelt land, nemlig Canada, der havde mere succes end Danmark, når det kom til tildelingen af fremtidige VM-arrangementer.
Det viser en ny rapport foretaget af analysebureauet Sportcal, der har medtaget 75 VM-events i den store undersøgelse.
Direktør for Sportcal, Mike Laflin, ser flere årsager til, at Danmark gør det så godt i den internationale event-konkurrence. Det handler om kreative løsninger, målrettede ansøgninger og statslig opbakning, når Danmark foretrækkes som vært.
Laflin peger især på oprettelsen af Sport Event Denmark, som et træk mange andre nationer overvejer at kopiere.
– Få andre lande har skabt en effektiv, centraliseret enhed, der arbejder sammen med byerne og er tæt på regeringen, siger Mike Laflin.
– Men det bliver sværere. Flere lande kan se, hvor stor succes Sport Event Denmark har, og de begynder at kopiere dem.
– At være vært for store begivenheder er blevet vigtigt for byer og regeringer, og flere organisationer bliver involveret i buddene omkring sport-events, siger han.
Direktør i Sport Event Denmark, Lars Lundov, kan se, at Danmark skiller sig ud, og mange lande kigger misundeligt på ham, når han rejser ud i verden for at lægge et bud.
I 2014 havde Sport Event Denmark ifølge egne tal en succesrate på 90 procent.
– Der er mange, der ikke har samme erfaring som os.
– Når vi er oppe mod andre, så er det måske kun et nationalt forbund i en given sport, der er mødt op for at lave en præsentation. Vi er ofte repræsenteret med en borgmester og den danske regering gennem os.
– Der bliver lagt vægt på, at der er offentlig involvering og opbakning, så det ikke kun er et enkelt forbund, der står med det hele. Det virker stærkt, siger Lundov.
Oveni har de danske bud ofte været nytænkende, som da finalerne i VM i bueskydning for godt to uger siden foregik på Christiansborg Slotsplads i midten af København. Eller da man i 2014 blandede eliteløbere med 30.000 motionister til VM i halvmaraton.
– Det er nogle innovative idéer og tiltag, som de forskellige rettighedshavere godt kan lide, fordi det er med til at udvikle deres kronjuvel-event, og måske gør den mere attraktiv i tiden efter, siger Lars Lundov.
Sportcal-chefen Mike Laflin vurderer, at Danmark har anlagt den helt rette strategi ved at gå efter sportsbegivenheder, der ikke kræver dyre stadionbyggerier som eksempelvis OL og VM i fodbold.
– Det ville efterlade Danmark med faciliteter, som ikke ville blive brugt bagefter, som man har set med Brasilien og Sydafrika.
– Danmark har været meget snu, da man bød på EM i fodbold i 2020. Her bliver man medvært for en stor begivenhed uden at stå for det hele, siger Mike Laflin om EM-turneringen, der er delt ud på 13 lande.
– Det kunne måske være en model for et skandinavisk bud på vinter-OL med Norge og Danmark. Danmark kunne tage sig af ishockey og skøjteløb, mens Norge kunne afholde ski og langrend. Curling kunne man dele, siger Mike Laflin.
/ritzau/