Vestager gransker finansiering af Øresund efter tabt EU-dom

    EU-Kommissionen indleder nu en dybere granskning af finansieringen af Øresundsforbindelsen, efter at EU-Domstolen sidste år afviste dens godkendelse fra 2014.

    Kommissionen vil vurdere, om den offentlige støtte fra Danmark og Sverige er i overensstemmelse med EU’s regler for statsstøtte.

    Det meddeler konkurrencekommissær Margrethe Vestager torsdag.

    – Øresundsforbindelsen har medført betydelige fordele for borgere og virksomheder på begge sider af sundet og også længere væk, siger Vestager i en skriftlig udtalelse.

    Hun opfordrer alle interessenter til at komme med input. Det vil give det bedste grundlag for at nå frem til en ny og velinformeret afgørelse.

    Sidste efterår annullerede EU-Domstolen kommissionens godkendelse af projektet.

    Domstolen i Luxembourg vendte også tommelen ned til finansieringen af Femern-forbindelsen. Heller ikke den var undersøgt grundigt nok, lød det.

    Det var færgeselskabet Scandlines, som driver færgesejlads over Øresund, der havde klaget til domstolen.

    Kommissionen godkendte i 2014 forbindelsen mellem Danmark og Sverige.

    Forbindelsen over Øresund har været i brug siden sommeren 2000. Den drives af et konsortium bestående af den danske og svenske stat. Det sker på grundlag af en mellemstatslig aftale.

    Danmark og Sverige har stillet garanti for de lån, som har finansieret opførelsen af broen og tunnelen.

    I sin klage fra 2013 anførte Scandlines, at statsgarantier fra Danmark og Sverige – og skattefordele fra Danmark – var uforenelige med EU’s regler om statsstøtte.

    Kommissionen fandt godt nok i sin undersøgelse, at der var tale om statsstøtte. Disse gav altså en fordel til konsortiet, som driver forbindelsen kommercielt.

    Men støtten var, lød det, nødvendig. Den var retfærdiggjort af, at der er tale om et projekt af fælleseuropæisk interesse.

    /ritzau/