Meget tyder på, at soldater fra den fredsbevarende FN-mission i Den Centralafrikanske Republik, CAR, står bag en voldtægt af en 12-årig pige og angiveligt uprovokerede drab på to mænd tidligere på måneden.
Det oplyser Amnesty International tirsdag i en pressemeddelelse.
– De beviser, vi har, peger kraftigt på, at en FN-soldat har voldtaget en ung pige, og at fredsbevarende tropper vilkårligt har dræbt to civile, siger Joanne Mariner, senior kriserådgiver i Amnesty International, i pressemeddelelsen.
Organisationen opfordrer til, at der straks igangsættes en uafhængig undersøgelse, og at de implicerede øjeblikkeligt bliver suspenderet, mens undersøgelsen er i gang.
Beskyldningerne er ikke de første mod FN-soldater i CAR.
I april i år afslørede en lækket FN-rapport, at franske FN-soldater angiveligt var impliceret i en sag om misbrug af børn i det centralafrikanske land i 2013 og 2014.
Ifølge Amnesty fandt det nye overgreb mod en 12-årig pige sted 2. august, da fredsbevarende tropper i missionen Minusca udførte en operation i en muslimsk enklave kaldet i Banguis.
Dagen efter blev en mand og hans 16-årige søn dræbt af FN-soldater, som ifølge Amnestys kilder ikke selv var truede. Samme dag blev en soldat fra Cameroun dog dræbt i et sammenstød i samme bydel.
En talsmand fra Minusca-missionen fortæller Amnesty, at operationen blev udført af politi fra de afrikanske lande Rwanda og Cameroun. De var en del af FN’s fredsbevarende styrker.
Ifølge Amnesty, som har talt med 15 vidner og pigen selv, gemte pigen sig på et badeværelse under en ransagning i huset, da en mand – angiveligt med blå FN-hjelm og vest på – fandt hende, slæbte hende udenfor og voldtog hende bag en lastbil.
En sygeplejerske kunne efter at have undersøgt pigen bekræfte, at der var tegn på voldtægt.
Operationens talsmand sige til Amnesty, at man har igangsat en indledende undersøgelse om sagen internt i FN.
FN er de seneste måneder blevet kritiseret for ikke at reagere i tilstrækkelig grad på beskyldninger om seksuelle overgreb begået af FN-styrker i CAR.
Senest har FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, bedt et udefrakommende panel undersøge FN’s håndtering af beskyldningerne.
/ritzau/