Japan mindes: Atombomben i Nagasaki lød først som uvejr


    Søndag er det 70 år siden, at et amerikansk bombefly kastede en atombombe ned over Nagasaki i Japan.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Begivenheden blev klokken 11.02 lokal tid markeret med et minuts stilhed efterfulgt af taler fra byens borgmester samt Japans premierminister, Shinzo Abe, i den nu travle havneby.

    I en katedral, der blev ødelagt af bomben, men senere er genopbygget, blev der tidligt søndag morgen lokal tid holdt en mindegudstjeneste ifølge BBC.

    Mindst 40.000 mennesker omkom øjeblikkeligt eller umiddelbart efter angrebet, der fandt sted tre dage efter en anden amerikansk atombombe over Hiroshima.

    I modsætning til det første angrebsmål var Nagasaki en nødløsning. Skyer forhindrede amerikanerne i at smide bomben over det oprindelige mål, Kokura.

    Et splitsekund efter, at bomben med navnet “Fat Man” eksploderede og en kilometerhøj paddehattesky rejste sig over byen, var en tredjedel af Nagasaki jævnet med jorden.

    En mur af varme op til 4000 grader celsius – nok til at smelte stål – ødelagde alt i nærheden af eksplosionens centrum.

    Tusindvis døde omgående. Endnu flere fik en dødsdom i form af stråleskader, som de senere bukkede under for. Tilsyneladende raske overlevende fik pludselig kræft, og der var tidligere fødsler, misdannede spædbørn og pludselige dødsfald.

    – Det var en klar og solfyldt dag, og der var et pludseligt, blændende glimt, husker Toru Mine, en af de overlevende, ifølge BBC.

    Hun er nu turistguide på det museum i Nagasaki, der er opført for at huske eftertiden på rædslerne.

    De to atombomber var dødsstødet for Japans deltagelse i Anden Verdenskrig. Kejserriget overgav sig 15. august 1945.

    Men var det nødvendigt for USA som den første krigsmagt nogensinde at tage det ultimative våben i brug?

    Nogle historikere siger, at med bombningen af Hiroshima og Nagasaki blev liv sparet, fordi en planlagt amerikansk invasion af Japan og landkrig ville have krævet langt flere ofre.

    Andre mener, at det var unødvendigt, fordi Japan allerede befandt sig på nederlagets rand.

    Søndag formiddag på tidspunktet for eksplosionen 9. august 1945 kunne kirkeklokker høres ringe i Nagasaki til minde om ofrene og de overlevende.

    Toru Mine troede umiddelbart, at det var uvejr hun hørte rumle klokken 11.02 for præcis 70 år siden.

    – Min første tanke var, at det var torden. Men det gik snart op for mig, at det var bizart med torden fra en klar himmel, siger hun til BBC.

    /ritzau/