Syriske oprørere, der er blevet uddannet og trænet af det amerikanske militær, kan om nødvendigt blive beskyttet ved amerikanske luftangreb – også selv om fjenden er regeringsstyrker fra regimet omkring præsident Bashar al-Assad.
Det siger amerikanske embedsmænd om USA’s planer.
Beslutningen, som er truffet af præsident Barack Obama, kan medføre, at USA bliver trukket mere ind i den syriske konflikt.
En moderat oprørsgruppe, som er blevet trænet og uddannet under et amerikansk-ledet program, blev angrebet flere gange i sidste uge, og der var forlydender om, at en af gruppens ledere og flere andre blev bortført.
Et angreb på de moderate oprørere fredag førte til amerikanske luftangreb mod de militante islamistiske oprørere, som angreb dem.
Avisen The New York Times skrev, at 54 personer har gennemført det amerikanske program, men at de nu har lidt deres måske mest ydmygende tilbageslag.
– Bortførelserne understreger de store udfordringer, som præsident Barack Obamas administration står over for i Syrien, hvor den forsøger at få lokale grupper til at bekæmpe Islamisk Stat, hed det videre i The New York Times.
Pentagon og Det Hvide Hus afviser at kommentere beslutningen om luftangreb i detaljer, men en sikkerhedspolitisk talsmand i Det Hvide Hus, Alistair Baskey, fastslår, at de amerikansk-støttede oprørere i den såkaldte Division 30 får bred støtte fra USA – blandt andet “defensiv beskydning”.
– Vi ønsker ikke at oplyse detaljer om de situationer, hvornår der bliver sat luftangreb, siger han og fastslår:
– Men det står fast, at vi vil tage de nødvendige skridt for at sikre, at disse styrker kan gennemføre deres missioner.
Pentagons talskvinde Elissa Smith afviser også at kommentere detaljer, men hun understreger, at USA’s militære program har fokus på bekæmpelsen af “militante fra Islamisk Stat.”
Det amerikanske militær lancerede programmet i maj og sagde, at der årligt ville blive trænet op til 5400 syriske oprørere fra de moderate, prodemokratiske grupper. Men der har været mange problemer med kandidaterne.
En stor del af den syriske opposition er ikke indstillet på at bekæmpe Islamisk Stat, men den vil gerne bekæmpe Assad, siger iagttagere.
/ritzau/Reuters