Betjent skød seks gange mod flygtende pengeskabstyve

    En betjent fra Nordjyllands Politi afviser, at han gik over stregen og anvendte unødig magt, da han afgav seks skud mod formodede pengeskabstyve.

    Den 33-årige betjent er ved Retten i Aalborg tiltalt for på hensynsløs måde at have forvoldt fare for liv og førlighed, da han skød mod en flygtende VW Touran 2. juledag 2016.

    En mand blev ramt af flere skud og fik efterfølgende opereret et projektil ud af venstre lår.

    Betjenten kørte på daværende tidspunkt i uropatruljen. Han forklarer i retten, at han skød mod bilens bagdæk, ikke mod personer.

    – Jeg tænker, at bilen skal standses. Den har været så tæt på at køre mig ned. Den skal standses. Den eneste mulighed, jeg har, er at skyde efter bagdækket.

    Episoden fandt sted klokken 3.20 på Roldvej ved Aars. Kort forinden var der kommet en melding om indbrud hos en dagligvareforretning i den nærliggende landsby Skarp Salling ved Løgstør.

    Anmeldelsen gik på, at der var set tre hætteklædte mænd stikke af fra stedet i to biler – en Mercedes-Benz stationcar og en VW Touran. Tyvene medbragte et pengeskab fra forretningen.

    To patruljer satte efter de flygtende tyve. Den tiltalte og en kollega forfulgte den grå Mercedes, og da bilen på et tidspunkt standsede, stak føreren af.

    Det fik betjenten til at optage forfølgelsen til fods. Pludselig nærmede den anden bil med de to medgerningsmænd sig.

    Bagdøren gik op under kørslen, som om de ville samle den anden mand op, forklarer betjenten.

    – Mit indtryk var, at han ville ind i den bil – koste hvad det ville. Jeg råbte for at advare, at jeg var i gang med at skyde, siger han.

    Han så ikke anden mulighed end at skyde efter bilen. Ellers kunne den måske have torpederet politimandens kolleger, der var på vej.

    En 26-årig mand, der blev ramt af skud, forklarer i retten, at han hørte betjenten råbe: “Stop eller jeg skyder”.

    Han troede dog ikke på, at betjenten ville gøre alvor af det.

    – Jeg bar ikke våben og var ikke til fare for nogen, siger manden.

    Trods skuddene lykkedes det ham at stige ind ad bagdøren i bilen, som var kommet ham til undsætning.

    De tre mænd nåede dog ikke langt. Efter få kilometer punkterede bilen efter at have kørt over en sømmåtte, politiet havde lagt ud.

    Herefter blev de tre mænd anholdt. Manden, der var ramt af skud, blev bragt til sygehuset, hvor han blev behandlet for tre skudrelaterede sår.

    Han kræver nu en tortgodtgørelse på 25.000 kroner.

    Hvis betjenten, der nu arbejder i alarmcentralen, bliver dømt, kan det koste ham jobbet.

    Der falder dom i sagen på torsdag.

    /ritzau/