I 2012 blev Varde både i det politiske miljø og i pressen set som en af taberne i en kommende stribe kasernelukninger. Derfor hyrede kommunen lobbybureauet JKL til at redde kasernen.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, som har fået aktindsigt i flere dokumenter i sagen.
JKL fik ifølge avisen 1.102.500 kroner for sin indsats, herunder en bonus på 200.000 kroner, fordi kasernen endte med at overleve.
Bureauets daværende lobbyist, Jan Wildau, fortæller til Jyllands-Posten, at JKL via forbindelser til embedsmænd og politikere og en massiv medieindsats arbejdede for at ændre den politiske stemning til fordel for Varde Kaserne.
Daværende borgmester i Varde, Gylling Haahr (V), kalder bureauets indsats “meget afgørende” for kasernens redning. Socialdemokraterne i Varde støtter den udlægning.
I Sønderborg Kommune, som mistede sin kaserne, mener daværende borgmester Aase Nyegaard (Fælleslisten) også, at JKL havde stor indflydelse på, at Varde vandt kasernekampen.
– Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kunne have hjulpet os med lobbyister, siger Aase Nyegaard til Jyllands-Posten.
Det kan aldrig afgøres, om Varde Kaserne ville have overlevet uden lobbyisterne, skriver avisen.
– Jeg tror ikke, at man får nogen i Forsvarsministeriet til at sige, at det var lobbybureauet, der gjorde en forskel.
– Omvendt kan man sige, at JKL fik skærpet nogle af argumenterne, så de trængte bedre igennem, siger Susanne Hegelund, der blandt andet holder foredrag om lobbyisme, til Jyllands-Posten.
Jyllands-Posten skrev i weekenden, at avisen har søgt aktindsigt i alle 98 kommuners udgifter til ekstern lobbyisme “fra 2012 og frem til dags dato”. I den periode er der brugt penge på lobbyindsatser i flere end 10 forskellige projekter.
/ritzau/