OVERBLIK: Sådan reageres der på drabet på Nedim Yasar

    Radiovært på Radio24syv, forfatter, debattør og tidligere bandeleder Nedim Yasar blev mandag skudt i Københavns Nordvestkvarter. Tirsdag døde han af sine kvæstelser.

    Det er endnu uvist, hvem der skød og dræbte Nedim Yasar. Men han har tidligere fortalt, at han var i fare, da han havde forladt bandemiljøet og talte åbent om det.

    Drabet skete, da Nedim Yasar forlod en bogreception for sin nye bog “Rødder”.

    Læs her reaktioner på drabet på Nedim Yasar:

    * Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

    – Jeg blev oprigtigt ked af det, da jeg hørte det. Vi bliver nødt til at kigge på, om vores exitprogrammer er gode nok.

    – Det er forfærdeligt at begå kriminalitet, og det kan ikke undskyldes. Men det er mindst lige så forfærdeligt at måtte give sit liv for at have forladt bandemiljøet.

    – At kriminelle skyder mod folk, der har forladt miljøet, og har dedikeret deres liv til at arbejde for, at flere ikke kommer ind i det, det gør ondt.

    * Justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

    – Jeg må bede politiet om at se på, om vi er gode nok til at beskytte folk, der tager de skridt, som Nedim har taget. Gør vi det rigtigt, gør vi det ordentligt?

    – Der findes ingen garantier for, at der ikke kan ske en vanvittig tragisk hændelse som det, der er sket. Men vi skal i hvert fald sikre os, at vi gør det rigtige.

    * Chefredaktør på Radio24syv Jørgen Ramskov:

    – Det er så fejt og usselt dette her. Derfor må vi fortsætte, hvor han slap. Vi må blive ved med at fortælle disse historier.

    – Det er ikke “bare” et drab i en bandekonflikt. Det er et klart signal fra mørke kræfter om, at vi skal tie stille. Derfor er det så vigtigt, at vi stadig taler. Og taler højt.

    * Forlaget bag “Rødder” Peoples Press:

    – Vi er ulykkelige og fortvivlede, men også rasende over det, der er sket.

    – Over den fejhed, der formummer sig bag kugler. Men vi vil huske det fine menneske, Nedim var, og hans vidnesbyrd kan de ikke tage bort.

    – Vores tanker går til Nedims familie, hans kæreste og nære venner, der sidder sønderknuste tilbage. Æret være hans minde.

    * Berlingske Tidende:

    – Det er helt og aldeles uacceptabelt, at en sådan stemme bringes voldeligt til tavshed, og enhver retskaffen samfundsborger må føle stor vrede over et drab, der uanset motivet ikke kan opfattes som andet end også et anslag mod det frie ord.

    * Politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper:

    – At forlade bandemiljøet er en imponerende bedrift, og man skal passes på af fællesskabet, når man gør det. Dét, der bare ikke måtte ske, er sket. Jeg sender tanker til Nedim Yasar og hans familie.

    * Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet Peter Hummelgaard:

    – Den forråelse, afstumpethed og kynisme som drabet på Nedim Yasar er udtryk for, afslører hvor slemt det står til i den parallelverden, banderne huserer og hærger. Din bog vil stå som et monument for kampen mod bandernes tyranni. Hvil i fred, Nedim.

    * Medlem af Folketinget for Radikale Venstre Ida Auken:

    – Banderne må for alt i verden ikke vinde dette slag, så ingen længere tør forlade bandemiljøet.

    – Banderne skal væk, nedkæmpes, fjernes fra jordens overflade. Og mennesker, der forlader banderne, skal ikke kunne slås ihjel på åben gade i Danmark. Og så skal fødekæden ind i banderne stoppes.

    * Gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup:

    – Korte fængselsstraffe og manglende udvisninger koster menneskeliv i bandemiljøet, som der åbenbart er dødsstraf for at forlade.

    * Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Søren Espersen:

    – Likvideringen af den unge, dygtige radiovært, Nedim Jasar er en rædselsgerning, som må og skal betyde, at justitsministeren nu en gang for alle sætter opgaven i gang med en gang for alle at rydde helt og fuldstændig op i bandeterroren i Danmark.

    * Danske PEN:

    – Vi bliver nødt til at tale om, hvad det er, man som debattør ikke må sige, og hvorfor man ikke kan ytre sig.

    – Det er farligt at være åbenmundet i visse kredse. Her er det politiet, der skal beskytte. Vores arbejde går på at insistere på den beskyttelse, og vi taler for, at man skal have lov til at sige det, man har på hjerte

    Kilder: Twitter, Ritzau, TV2.

    /ritzau/