Den tidligere forsvarsminister Søren Gade, der har gjort politisk comeback med et stort personligt stemmetal i Nordjylland, har ikke fået plads i den nye regering, som det ellers var ventet af mange.
I stedet sætter han sig på den magtfulde post som formand for folketingsgruppen, hvis han som ventet bliver valgt af gruppen.
Den udeblivende ministerudnævnelse af Søren Gade kommer som lidt af en overraskelse.
– Den store “negative” overraskelse er, at Søren Gade overhovedet ikke får en ministerpost. Han er blevet nævnt som udenrigsminister i adskillige kabaler, siger Erik Holstein, der er politisk kommentator på Altinget, til Ritzau.
Under sin tid som forsvarsminister fik Søren Gade en høj stjerne blandt soldaterne, fordi han ofte fløj til Afghanistan for at spise feltrationer med de udsendte, og han mødte op til samtlige militære begravelser og græd åbenlyst med de pårørende.
I 2008 blev han dog selv ramt af en personlig tragedie, da hans kone døde efter lang tids kræftsygdom og efterlod ham alene med to døtre. Tabet var ifølge Gade selv med til at forstærke hans medfølelse for soldaternes efterladte.
Ved folketingsvalget i 2007 fik han knap 24.000 personlige stemmer – i Venstre kun overgået af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Så det var en folkekær politiker, der i februar 2010 kastede håndklædet i ringen og trak sig fra politik. Søren Gade har siden åbent sagt, at han var slidt ned efter de seks år som forsvarsminister og af en række kontroversielle sager i ministeriet – herunder Jægerbogsag og den såkaldte Lækagesag.
Sidste sommer dukkede hans navn så op, da formandsopgøret i Venstre stod i fuld flor.
Hvis Kristian Jensen ville vælte Lars Løkke, skulle han slå Søren Gade i et åbent formandsopgør. Det var truslen fra Lars Løkke.
Søren Gade droppede efterfølgende direktørposten i Landbrug & Fødevarer, og 1. maj meddelte han så, at han stillede op til Folketinget.
Med over 28.000 personlige stemmer – et valg kun fire andre politikere kunne slå – fik han comeback. Uden at det dog kastede en ministerpost af sig.
Den tidligere minister Peter Christensen er heller ikke på ministerlisten. Han var ellers ventet en stor post i regeringen, men blev overraskende ikke valgt til Folketinget efter 14 år på tinde.
– Man kan ikke beskylde Løkke for at favorisere sine egne. Peter Christensen er helt væk fra listen, og det synes jeg er overraskende, for han har været helt oppe i toppen af Venstre-hierarkiet, siger Erik Holstein om fravalget af Peter Christensen.
– Jeg havde ikke forventet, at han ville blive finansminister, når han ikke blev genvalgt, men at man alligevel havde givet ham en anden post, så han var med til daglig.
Den 40-årige elektrikeruddannede politiker, der var Venstres finansordfører i den seneste valgperiode, fik 5133 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds, men det var altså ikke nok til en plads i Folketinget.
/ritzau/