OVERBLIK: Det ved vi om svindelsag for millioner

    Over en årrække – fra 2002 til 2018 – lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

    Yderligere tre personer mistænkes for at være indblandet i sagen.

    Sagen blev offentlig kendt tirsdag, og siden er der kommet flere oplysninger frem om den hovedmistænkte – en 64-årig kvinde – og sagen i øvrigt.

    Læs om det her:

    * Sagens hovedperson var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

    * Hun var ansat i mere end 40 år og har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit arbejde i styrelsen.

    * Har en villa i Hvidovre ved København.

    * Politianmeldt 25. september 2018 – mistænkt for groft underslæb.

    * En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti.

    * Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

    * Kvinden var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

    * I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

    * Hun er på fri fod og er efterlyst internationalt.

    * Kvinden er blevet varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

    * Hendes advokat, Nima Nabipour, er i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

    * Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et domsbogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som TV2 Fyn har fået aktindsigt i.

    * Foruden den 64-årige kvinde er to kvinder sigtet i sagen. Politiet oplyser, at endnu en person – en mand – forventes at blive sigtet senere.

    * De to kvinder sigtes for hæleri. Manden mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. De tre er alle beskyttet af navneforbud.

    * Til den hovedmistænktes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

    * Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

    * Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og “et lille” indestående i et dansk pengeinstitut.

    * Ifølge Jyllands-Posten ejer kvinden flere virksomheder i udlandet sammen med sin datter. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

    * Ifølge Ekstra Bladet har kvinden investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn.

    * Efter den store svindelsag er blevet offentligt kendt, har Socialstyrelsen anmeldt tre frivillige foreninger for svindel. Foreningerne har modtaget i alt 4,4 millioner kroner fra puljer på børne- og socialområdet.

    * Der er dog ikke konstateret en sammenhæng mellem sagen om de 111 millioner kroner og sagerne med de tre foreninger, oplyser Socialstyrelsen.

    Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

    /ritzau/