En 10-årig serbisk dreng blev i oktober 2011 sendt ud af Danmark sammen med sin bedstemor, der var hans værge, til trods for at myndighederne var i tvivl om, om hun tog sig godt nok af drengen, der derfor var anbragt på institution.
I en usædvanlig skarp kritik kalder Folketingets Ombudsmand det overordentligt kritisabelt, at Udlændingestyrelsen tillod, at det skete.
– Ved udsendelsen af landet blev drengen overladt til bedstemoren, selv om det var tvivlsomt, om hun ville kunne drage relevant omsorg for drengen.
– Det er en meget alvorlig sag, fordi Danmark har en pligt til at beskytte børn, forklarer ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
Bedstemoren og drengen havde i marts 2011 fået afslag på asyl, men det ændrer ifølge ombudsmanden ikke på, at den danske stat har ansvar for at beskytte børn, der er tvangsanbragt.
Folketingets Ombudsmand oplyser, at man flere gange i perioden 2008-2011 havde været i kontakt med udlændingemyndighederne om spørgsmålet om udsendelse af anbragte børn.
I juni 2011 tilkendegav det daværende integrationsministerium ifølge ombudsmanden, at tvangsanbragte børn måtte antages at have behov for den danske stats beskyttelse, og at børnene derfor ikke kunne sendes ud til et andet land.
Justitsministeriet har selv over for ombudsmanden kaldt den konkrete sag for “særdeles beklagelig” og “kritisabel”, oplyser ombudsmanden.
Ombudsmanden har nu bedt Justitsministeriet om at oplyse, om der er andre lignende sager, som han ikke har hørt om, ligesom han har bedt ministeriet om at redegøre for, hvordan udlændingemyndighederne vil sikre, at lignende sager undgås.
/ritzau/