FAKTA: De unge og mobning i cyberspace


    Arkivfoto


    En ny analyse fra Børnerådets Børne- og Ungepanel viser, at krænkende eller sårende indhold på de sociale medier er både velkendt og udbredt blandt de unge.

    Knap 2000 unge fra hele landet har deltaget i Børne­rådets undersøgelse af mobning på sociale medier. Bliv her klogere på resultaterne.

    * 1932 unge fra i alt 121 7. klasser har medvirket i undersøgelsen. Flere af de unge har ønsket at være anonyme.

    * 21 procent af dem har oplevet at modtage ondsindede private beskeder online.

    * 23 procent har oplevet, at nogen har sendt eller delt billeder eller video af dem på internettet uden deres samtykke.

    * Mellem fire og otte procent af de unge har oplevet at blive udsat for digital mobning. Det vil sige, at de har oplevet det flere gange om ugen eller et par gange om måneden.

    * Mellem syv og 22 procent af dem har været vidner til, at andre er blevet udsat for digital mobning enten flere gange om ugen eller et par gange om måneden. Det kan for eksempel være i form af ondsindede beskeder, trusler eller deling af sårende billeder.

    * 78 procent af de unge, der oplever andre blive udsat for digital mobning, handler på det.

    * Tre ud af fire af de unge, der selv oplever mobning, reagerer. De tager således ifølge undersøgelsen ansvar for det mobbemiljø, som de selv eller en kammerat ufrivilligt er en del af.

    * Knap halvdelen af de unge vil have mere viden om reglerne for anvendelse af deres persondata og det indhold, de lægger op på digitale platforme.

    * 19 procent af de unge ønsker mere viden om, hvad der er god stil på sociale medier.

    Kilder: Børnerådet, Berlingske

    /ritzau/